Annons

Annons

Perspektiv

Insändare
Insändare: Sluta ta mer betalt för papperspåsar

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Papperskasse är att föredra framför plastkasse menar insändarskribenten.

Annons

Papperspåsar är bättre än plastpåsar, därför är det bättre att ta mindre betalt för papperspåsar än plastpåsar, menar insändarskribenten.

I vårt samhälle är det plastpåsar ute i naturen! Varför ta mer betalt för papperspåsar än plastpåsar, när det är bättre för miljön med papper? När man går till kassan brukar de flesta ta plastpåsar för det är billigare. Om papperspåsar skulle kosta en krona skulle fler välja det än att ta en plastpåse som kostar två kronor. Men i nuläget kostar en papperspåse två kronor och en plastpåse en krona.

För det första är det inte bra för miljön att producera plast. Det är inte heller bra att ta ner träd men de odlar upp en egen skog och hugger sedan ner sin egna skog. Vissa människor tänker att det bara är en liten plastpåse och slänger iväg den ute i naturen och att den inte gör så mycket men JO! det gör den. En plastpåse tar hundratals år för att förmultna helt utomhus. Den lilla plastpåsen kan en fågel lika gärna dö för att den har ätit på den påsen och kvävts till döds. Då tänker många som jag vet att det bara är en liten fågel men den äter många insekter, exempel fästingar och myggor.

Annons

För det andra det är själva produktionen av plast inte bra alls. Det är en lång process där man börjar med att pumpa upp olja ur havet. Sedan omvandlas oljan i fabriker som släpper ut massa dåliga utsläpp. Skillnad med träden. De suger upp den koldioxiden från plasttillverkningen. Träden klarar inte av att ta hand om all koldioxid vilket inte är bra för oss och atmosfären. Om man minskar plast produktionen blir det bättre för miljön och för oss.

Annons

Vissa säger att det är osmidigt med papperspåsar för de tar mycket plats men det är bättre än plast. De är ömtåligare, sämre för miljön och klarar inte av lika mycket. Jag kan hålla med om att det är bra att ha plastpåsar till sopor men man kan säkert komma på något annat att ha.

För det tredje är det bra att de ska höja priset på plastpåsarna. Det skulle vara ännu bättre om papperspåsarna var gratis men då skulle inte affärerna på något för sina papperspåsar. Om de höjer kostnaden på papperspåsar nu med gör det inte saken bättre för då kommer folk fortsätta att ta sina plastpåsar. Man brukar ta plastpåsar för att ha som soppåsar men om man höjer priset kommer man säkert inte köpa det lika mycket. Nu har affärer börjat med kompostpåsar till frukt och det är ju bra men innan när man hade plastpåsar till frukt tycker jag att man borde haft tagit betalt för dem med. Samma sak med fryspåsar som brukar finnas i slutet av kassan när man plockar ihop varorna. Vissa tog ju inte det för att ha något kallt i den utan plocka i vanliga varor i. Jag tycker det är lite dåligt att man inte tog betalt för sådana med för det var gjorda utav plast med.

Annons

Min uppmaning är att jag tycker att man ska tänka på att köpa papperspåsar istället för plast för att det är bättre för miljön med papperspåsar. Jag tycker att man borde tänka sig för innan man köper en plastpåse. Om man vill spara pengar kan man ta med sig egna påsar av tyg vilket är bättre för miljön.

Annons

Papperspåsen

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy