Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Debatt
Sverige behöver ett "undersköterskelyft"

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Alla undersköterskor utför ett viktigt jobb. Därför är det dags för satsningar på yrkesgruppen menar Centerpartiet.

På våra äldreboenden, vårdcentraler och sjukhus är undersköterskorna ofta dem som hela verksamheten byggs upp kring. Vi vill bättre ta tillvara de många undersköterskors ovärderliga erfarenhet. Inom Centerpartiet är vi övertygade om att yrkets status behöver uppvärderas och att allt fler behöver se undersköterskeyrket som en möjlig framtid och karriär. Därför föreslår vi nu ett antal viktiga satsningar.

Annons

Annons

Betald vidareutbildning för undersköterskor som vill vidareutbilda sig till att bli specialistundersköterska. Centerpartiet vill under två år satsa fyrahundra miljoner kronor per år. Vi gör det för att fler undersköterskor ska ha möjlighet att klättra i sin karriär – utan att behöva ta tjänstledigt och börja samla på sig studieskulder. Det skulle ge möjlighet för ca 1 700 undersköterskor att utbilda sig vidare till specialistundersköterskor – en viktig satsning både för att få fler att vilja stanna i yrket och för att se till att vården har tillgång till de kunskaper som vi behöver för att hjälpa våra äldre och våra sjuka.

Dessutom vill vi att grund- och specialistutbildningarna för undersköterskor ska standardiseras. Vi vill säkerställa en likvärdig utbildning över hela landet och för att arbetsgivarna tydligare ska veta vilken utbildning och erfarenhet en arbetssökande undersköterska har. En standardiserad utbildning, tillsammans med fler specialistundersköterskor, möjliggör uppgiftsväxling där specialistundersköterskor kan ta över vissa arbetsuppgifter som sjuksköterskor vanligtvis utför idag. På så vis blir arbetet mer omväxlande och vården kan fungera smidigare.

Vi vill med dessa två förslag göra jobbet som undersköterska mer intressant och att det finns bra möjligheter att stanna i yrket och göra karriär. Vi har inte tid eller råd att vänta längre, för dessa insatser behövs för att uppvärdera undersköterskeyrket. Detta handlar om att kunna kompetensförsörja framtidens äldreomsorg, vårdcentraler och sjukhus.

Ulrica Johansson (C) Distriktsordförande Skaraborg

Gunilla Druve Jansson (C) Regionpolitiker inom hälso- och sjukvård

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy