Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Debatt
Insändare: Höjd pensionsålder kräver aktiva åtgärder för kvinnodominerade yrken

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Christina Emanuelsson, ordförande Kommunal Skara-Götene.

AnnonsDet är glädjande att den svenska befolkningen lever allt längre och är friskare. Det kräver dock att vi förändrar våra försörjnings- och fördelningssystem i Sverige. Höjd pensionsålder är en åtgärd som riksdagen beslutat för att fler ska försörja de som lever allt längre. Denna åtgärd bygger dock på analyser av oss medborgare som kollektiv, inte som individer. Även om allt fler klarar av att arbeta längre upp i ålder så finns det grupper och individer som inte alls har rätt förutsättningar att göra det. Det är framförallt kvinnor inom LO-kollektivet och dit hör många av Kommunals medlemmar.

Att inte orka arbeta fram till den tänkta pensionen beror bland annat på de arbetsförhållanden som råder i de verksamheter där Kommunals medlemmar arbetar. Stress och fysiskt tung arbetsmiljö är vanligt förekommande inom vård och omsorg. Det leder till att många kvinnor blir sjuka och utslitna i förtid. Idag tar Kommunals medlemmar i genomsnitt ut pension vid 63 års ålder, många ännu tidigare, för att kroppen är slut. Förutom att man inte orkar arbeta fram till pension så har Kommunals medlemmar dessutom inte den inkomst som krävs för att kunna leva gott på ålderns höst. Många tvingas leva som fattigpensionärer. Vilket bland annat beror på den deltidsnorm som råder inom dessa yrken.

Annons

Annons

Att inte ha möjlighet eller att inte få arbeta heltid har en stor påverkan på den framtida pensionen. Och många av Kommunals medlemmar orkar helt enkelt inte att jobba heltid idag på grund av hur arbetet organiseras. Ska vi ha ett pensionssystem som är jämlikt och fungerar för alla så krävs så mycket mer än bara en höjd pensionsålder. Det krävs andra viktiga samhällsreformer och aktiva åtgärder av arbetsgivarna. Kommunal har flera lösningar som skulle bidra till att fler kvinnor skulle få ett hållbart yrkesliv fram till den tänkta pensionen men som också gör att fler kan få en tryggare och bättre tillvaro på ålderns höst.

• Heltid som norm är en viktig jämställdhetsreform i vårt land. Det skiljer 3,6 miljoner i livsinkomst mellan kvinnor och män. 2,2 miljoner beror på att deltidsarbete är norm inom kvinnodominerade yrken. I ett land som vill kalla sig jämställt borde det vara självklart att kvinnor har en lön som går att leva på utan att vara beroende av en partner och för att i slutändan inte behöva leva som fattigpensionärer. Hela vårt socialförsäkringssystem bygger dessutom på att vi arbetar heltid. Att fler arbetar heltid är även en förutsättning för att klara det stora rekryteringsbehov som välfärden står inför. Allt färre ska ta hand om fler äldre. Då måste de anställda också jobba fler timmar. Men att införa heltid kräver resurser och inflytande för de det berör om det ska lyckas.

Annons

• Arbetsmiljöarbetet är A och O för att de anställda ska orka arbeta ett helt yrkesliv. Välfärden saknar idag nödvändiga resurser och många arbetsplatser inom vård och omsorg är underbemannade, med stress och ökade arbetsmiljörisker som följd. Kraven på arbetet måste hänga ihop med att man får rätt förutsättningar. Det handlar om att få tillräcklig tid för att utföra arbetsuppgifter, att få nödvändig återhämtning, att man har kollegor med rätt kompetens, att chefen ger stöd och att man får möjlighet att utvecklas i sitt yrke. Att skyddsombud får utbildning och tid för det systematiska arbetsmiljöarbetet är också en av nycklarna till en god och hållbar arbetsmiljö.

Annons

• Trygghetssystemen måste hänga med när vi höjer pensionsåldern. Man kan drabbas av sjukdom och arbetslöshet under hela sitt yrkesliv. Att tvingas ta ut förtidspension för att klara sin försörjning är inte rätt väg att gå. Det ska också finnas möjligheter att kunna skola om sig och byta yrke om det behövs för att man ska klara att leva upp till de villkor som vårt pensionssystem kräver av oss.

Jenni Moverare, avdelningsordförande Kommunal Vänerväst

Christina Emanuelsson, ordförande Kommunal Skara-Götene

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy