Annons

Annons

Annons

ledare borgerlig

Ledare: Sluta slösa tid på att markera mot slöjor i skolan

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

När kommun efter kommun konstaterar att det inte är lagligt att förbjuda slöja i skolan kan man tycka att SD borde släppa frågan. Att markera mot islam verkar dock räcka för partiet.

Demonstrationer i Skurup sedan kommunen beslutat att förbjuda slöja i skolan. Skolan vidtar dock inga åtgärder mot elever eller anställda som bär slöja.

Sverigedemokraterna går fram i kommun efter kommun och föreslår att barn, och i förekommande fall anställda, ska förbjudas att bära slöja i förskola och grundskola. Falköpings kommunfullmäktige avslog motionen i måndags. I Jönköpings kommun ligger en motion för behandling i barn- och utbildningsnämnden. SD har även lag snarlika motioner i Malmö, Hässleholm, Vimmerby, Kalmar, Norrköping, Kristianstad och flera andra kommuner.

Annons

Annons

Svaret brukar bli detsamma när kommunernas skolförvaltningar yttrar sig över saken innan politikerna går till beslut – att införa ett sådant förbud är inte möjligt. Det skulle strida mot regeringsformen, diskrimineringslagen och Europakonventionen. Barn- och utbildningsnämnden i Jönköping delgavs ett liknande yttrande på veckans sammanträde.

Eftersom intresset för att förbjuda klädesplagg dessutom är svalt utanför SD brukar det leda till att förslaget röstas ned utan pardon. Men inte alltid. I Skurups kommun inträffade det som förmodligen är SD:s innersta önskan. Moderaterna röstade emot i kommunstyrelsen men bytte fot i fullmäktige. Eftersom förslaget även stöddes av lokala Skurupspartiet gick det igenom.

Effekten blev kanske inte den förväntade. Den slöjbärande läraren Naouel Aissaoui blev riksbekant när hon valde att trotsa förbudet. Rektorn Mattias Liedholm backade läraren och det blir inte heller några åtgärder mot slöjbärande barn, med hänvisning till att grundlagen trumfar ett lokalt politiskt beslut.

Annons

Att förslaget gång på gång avstyrks med hänvisning till grundlagen, och att verksamheten inte anser sig ha lagligt utrymme att efterleva ett förbud, borde göra att förslaget förlorar allt värde. SD borde släppa frågan och ägna sig åt något mer produktivt, eftersom allt som finns kvar är en meningslös markering mot islam. Det verkar dock räcka för partiet.

Annons

I talarstolen i Falköpings kommunfullmäktige sa SD-ledamoten Milada Wurm: "Den här församlingen gör ingenting för integrationen". Hur en strid för ett omöjligt förslag är att göra något för integrationen framgår inte.

Kommunstyrelsens ordförande Adam Johansson (M) visste svar på tal: "Om lösningen på integration är förbud, vad ska vi förbjuda sedan?".

Ledarsidan skulle helst se att noll personer i Sverige bar slöja mot sin vilja. Ett förbud, om det hade varit lagligt, skulle dock troligen vara effektlöst och i värsta fall göra situationen värre för drabbade flickor.

Ska man bekämpa religiöst förtryck borde steg ett vara att sikta in sig på den som förtrycker och inte den som blir förtryckt.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan