Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Debatt
Insändare: "Hur länge ska minken behöva vänta på sin frihet?"

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Minkar på minkfarm.

Annons

"2001 stängdes den sista rävfarmen. 2014 var det chinchillafarmernas tur. Hur länge ska minken behöva vänta på sin frihet?" Det skriver Alexander Eriksson i en insändare.

En trång gallerbur utan vatten att simma i. Detta är vad som väntar dem hundratusentals minkar som varje år gasas ihjäl för sin päls. När minken nåt en ålder på drygt sex månader placeras den i en låda och koldioxid sprutas in. Koldioxidförgiftning innebär en mycket plågsam och utdragen död. Föreställ dig att du försöker andas, men hur mycket du än försöker får du ingen luft. Lungorna börjar bränna. Ögonen och halsen värker. I värsta fall pågår detta i flera minuter innan du till slut blir medvetslös. Experter har liknat detta sätt att dö på med att "brinna upp från insidan". Så här avslutar den svenska minken sitt liv, bara för att bli exporterad till andra länder så folk kan klä sig i dess päls.

Annons

Annons

Djurens Rätt gjorde 2014 en opinionsundersökning där 8 av 10 svenskar ansåg att minkuppfödning borde förbjudas. Trots detta verkar intresset för att avveckla minkfarmerna vara svalt i riksdagen. När ska ni politiker ställa er på väljarnas, men framförallt, minkarnas sida?

Vi var många som blev besvikna när landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) meddelade att regeringen inte har några planer på att avveckla minkfarmarna. I den 57 sidor långa rapporten som Jordbruksverket släppte 2019, och som Jennie Nilsson utgår från, kan man snabbt läsa att det inte går att garantera minkens välmående.

2006 fanns det drygt 180 minkfarmer. Idag är det runt ett 40-tal kvar. Även om Jennie Nilsson verkar luta sig mot att minknäringen kommer självdö så vill jag hävda att detta inte går snabbt nog. Svensk Mink säger själva att man väntar sig att minkfarmerna fortfarande står i Sverige om 50 år. Ni politiker har nu en chans att göra ett viktigt, etiskt ställningstagande.

Minken är ett djur, precis som katterna, hundarna eller hästarna som många väljer att omge sig med. Att spärra in en katt i en stålbur för att sedan göra denna till en pälsdetalj hade utlöst ett folkligt raseri. Det är dags att Sverige ser minkarna som individer. Inte som produkter. I Europa har redan 15 länder förbjudit pälsfarmer, eller så är avvecklingen på gång. Djurens död och lidande ska inte vara en svensk exportvara.

2001 stängdes den sista rävfarmen. 2014 var det chinchillafarmernas tur. Hur länge ska minken behöva vänta på sin frihet?

Alexander Eriksson

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy