Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Debatt
Insändare: Ett glatt 20-tal i Skövde

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

I en debattartikel efterlyser representanter för Fastighetsägarna en förändring och anpassning från Avfallshantering Östra Skaraborg sida vad gäller sophanteringen i centrum.

Nyårsyran har lagt sig och i Skövde ser i alla fall vi fram emot detta nya glada 20-tal där vi förhoppningsvis inleder starkt med att plocka hem titeln Årets stadskärna.

Titeln i sig är inte det viktiga, det är alla positiva steg som tas i rätt riktning mot det viktigaste vi har i staden, en levande stadskärna. Vi i Skövde kan och ska vara stolta över detta och också veta att det utvecklar vår fina stad.

Flera aktörer har redan startat sin gemensamma resa. Nu önskar vi att ännu fler aktörer såväl privata som offentliga bidrar med sina delar. En stor del i en plats attraktivitet är dess fysiska bemötande och för att ta oss ännu ett steg närmre målet vill vi lyfta fram den upplevelse våra gäster och vi själva möter ute i vardagen. Innan 2019 avslutades gjorde vi en närmare granskning av den yttre miljön för att samla in de intryck vi kan förbättra. En sak som bokstavligt stod ut i vår miljö var lösa avfallskärl som antingen väntade på tömning eller hade tömts och sen blåst omkull i vinden.

Annons

Annons

Avfallshanteringen är något vi alla ser som en självklarhet. I takt med att vår vardag passerar vecka efter vecka, är vi trygga med att det finns rutiner för att det avfall som vi producerar skall tas om hand om. Dessvärre är dessa rutiner inte helt anpassade för att hjälpa till och bidra till den upplevelse som tar oss till att nå Årets stadskärna.

I dagens rutin körs avfallskärl ut tidigt på morgonen av fastighetsägaren. Detta för att sedan få stå ute större delen av dagen innan hämtning sker innan sen fastighetsägaren ställer in dom igen i slutet av arbetsdagen. Avfallskärlen har oftast sina bestämda platser, men då det alltid är ute på trottoar ger det inte det bästa intrycket för ögat i stadsbilden eftersom de flesta av oss förknippar avfall med just avfall. Därtill kan det varma dagar spridas en doft som ger negativa upplevelser av besöket i stadskärnan. När sen den efterlängtade snön gör entré och andra funktioner såsom snöskottning och halkbekämpning ska utföras påverkas detta viktiga arbetet av att det står lösa föremål i vägen. Lägg där till tillgänglighetsaspekten med avfallskärl som oftast står mitt på trottoarerna.

Rutinerna för avfallshanteringen bestäms av AÖS (Avfall Östra Skaraborg), som har planerat rutter osv. för en effektiv förvaltning. AÖS har monopolställning på att samla in allas vårt hushållsavfall och därmed får man inte fixa det själv om man skulle kunna och vilja. Nu eftersöker vi en förändring och anpassning från AÖS sida för att upplevelsen av vår stadskärna ska bli den bästa. Rutinerna behöver ses över, vilket enklast görs genom samverkan med fastighetsägare, näringsidkare och andra intressenter som vill påverka till förändring i rätt riktning.

Annons

Annons

Vi som part är gärna med i dessa diskussioner där vi utöver rutinerna för tider då hämtning utförs även anser att det finns anledning att se över själva utförandet. I flera städer runt om i Sverige samverkar man med näringslivet om kvartersgemensamma hämtningstider, möjlighet att erbjuda hämtning av avfall direkt inne i miljöhus eller andra platser avsedda för avfallshantering för att slippa ha dom stående på trottoarer under dagen. Där är man medvetna om att avfallshantering är nödvändig men man är också medveten och lyhörd för att upplevelsemiljö, säkerhet för gående på trottoarer samt utförande av andra underhållstjänster måste kunna samverka. Några frågor man har identifierat med att ha våra avfallskärl på trottoarer är förutom det uppenbart estetiska exempelvis framkomligheten för de som har nedsatt syn, rullstol eller rullator, framkomligheten för räddningstjänsten vid infarter, minskad brandrisk etcetera Det finns många bra anledningar till att samverka för att upplevelse och funktion ska bli bättre för alla inblandade.

Vi efterfrågar därför AÖS tar sin del i ansvaret för att Skövde skall bli årets stadskärna, precis som så många andra samhällsaktörer som redan tagit steget.

Flexibilitet, lösningsorientering och förenklat regelverk är nyckeln för många verksamheter idag, såväl privat som offentliga. Nu hoppas och tror vi att AÖS är redo för att ta detta steg och börja samverka kring hämtningsrutinerna redan nu. Vi har några konkreta förslag som skulle påverka stadsbilden positivt redan från dag 1 som vi gärna diskuterar för och nackdelar med inom samverkan. Kan vi hitta en gemensam väg framåt här tror vi att vi har ännu bättre möjligheter att få till en stad som alla trivs i, och är inte det en riktigt bra utgångspunkt för ett glatt 20-tal för oss här i Skövde!

Alma Ohlin, Ansvarig Näringspolitik, Fastighetsägarna Skaraborg

Adam Rapp, Kretsordförande, Fastighetsägarna Skaraborg

Fredrik Johansson, vice kretsordförande, Fastighetsägarna Skaraborg

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy