Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Debatt
Johan Ask kritisk till BUN:s ordföranden: ”Skyldig att definiera vad det är hon menar”

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Skövdes oppositionsråd Johan Ask reagerar på Anna Ljungbergs uttalanden om skolans budget.

Johan Ask vill att ordföranden för Barn- och Utbildningsnämnden ska definiera vad hon menar.

När vi inför förra valet vågade att se sanningen i vitögat och föreslog en skattehöjning för att bland annat kraftigt höja anslagen till en skola i allvarliga bekymmer sa de borgerliga partierna nej. Några egna förslag till åtgärder hade de inte. Efter valet insåg plötsligt samma partier att pengarna inte skulle räcka och föreslog själva en skattehöjning, det innebar dock att ytterligare ett år hunnit gå och att problemen har förvärrats. Konsekvenserna ser vi som har barn i Skövdes skolor nu tydligt.

Annons

I Skövde Nyheter 1/1 publicerades en längre intervju med den nytillträdda ordföranden för Barn- och Utbildningsnämnden Anna Ljungberg. I denna säger hon följande:

Annons

”Först vill vi ta reda på hur resurserna används idag och sedan omfördela för att se till så att de hamnar hos rektorer och lärare, de som bäst vet barns och elevers behov. Det gör vi genom att minska administration och övergripande kostnader, säger Anna Ljungberg.”

Det är naturligtvis lättvindigt att slänga ur sig svepande formuleringar om att minska övergripande kostnader men som högst ansvarig för skolan så är Anna Ljungberg faktiskt skyldig att definiera vad det är hon menar?

Lite längre ner i artikeln kan vi också läsa:

”Hon anser att nämnden bara ska använda siffror och underlag som redan rapporterats in till skolmyndigheter, inte lägga till eget.

– Vi ska rensa bort sådant som kommunen och sektor barn och utbildning hittat på själv.”

Till att börja med lär nog Barn – och Utbildningsnämndens nya ordförande upptäcka att det blir ganska besvärligt att göra en budget utan att basera den på de siffror som tillhandahålls av kommunens ekonomienhet.

Allvarligare är dock den andra delen av detta citat där det ska ”rensas bort” saker som ”hittats på”. Anna Ljungberg lyckas i en enda mening underkänna inte bara de politiker som tidigare styrt skolan i Skövde utan också alla de tjänstepersoner som varje dag gör sitt yttersta för att få skolan att fungera så bra som möjligt utifrån de resurser som tilldelats.

Problemet är inte att någon hittar på saker, det saknas helt enkelt tillräckliga resurser för att driva skolan på bästa sätt. Vi kommer aldrig stillatigande acceptera ett styre som med ena handen öser pengar över högriskprojekt samtidigt som man med den andra skär i det som är viktigt på riktigt.

Johan Ask (S), Oppositionsråd

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan