Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Debatt
Insändare: Vit jul är ett smart val

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Vit jul är en kampanj från IOGT-NTO-rörelsen som syftar till att erbjuda barn och unga en trygg plats, fri från alkohol. Under jullovet genomför våra föreningar och kårer aktiviteter över hela landet dit alla barn är välkomna.

Vit jul är en kampanj från IOGT-NTO-rörelsen som syftar till att erbjuda barn och unga en trygg plats, fri från alkohol. Under jullovet genomför våra föreningar och kårer aktiviteter över hela landet dit alla barn är välkomna. Genom Vit jul-kampanjen genomför IOGT-NTO rörelsen spännande jullovsaktiviteter för tusentals barn och unga över hela landet.

Annons

Varför behövs Vit jul? Alla barn har rätt till en Vit jul, utan oro för vuxna som dricker. Antalet barn och unga som möter julen med en klump i magen är tyvärr alldeles för många. Fyra barn i varje svensk skolklass påverkas negativt av en förälders drickande. Många av dessa barn känner oro, inte glädje, när jullovet närmar sig. När samhället stänger ned, när lamporna på fritidsgården släcks, när vaktmästaren låser porten till skolan och går på julledighet – då finns vi där. Och gör julen till barnens högtid. Extra viktiga för de som har det tufft hemma. Vit jul-aktiviteterna är öppna för alla barn men är extra viktiga för de barn som inte kan eller vill vara hemma under julen.

Annons

Extra viktigt är att vi vuxna också tar ett ställningstagande och låter barnen få njuta av en jul där alkoholfritt är norm Vit Jul är ett smart val som årets julklapp! Det är dags att våga säga nej och följa de nya trender och influenser i vårt samhälle.

• Allt fler väljer alkoholfritt. Minst benägna att välja alkoholfritt är äldre och män.

• Trenden bland unga är att människor dricker mindre. Ändrade attityder, tidsbrist, sociala medier och ett ökat intresse för hälsa och träning.

• Greta Thunberg-effekten där var och en ska ta ansvar och bidra till en bättre och mer hållbar värld. I fallet med alkoholen är experterna eniga. Ingen annan enskild påverkbar faktor i vårt land bidrar till så mycket våld, otrygghet och onödigt lidande.

Vartannat barn upplever att föräldrarna förändras när de dricker alkohol. Fler än en av fem av Sveriges niondeklassare tycker att en förälder dricker för mycket. Tycker vi att alla barn har rätt till en trygg och glädjerik jul är det enkelt att välja en vit jul.

Annons

I Skaraborg har vi följande aktiviteter:

21/12 Pyssel i stugan, Falköping. Pepparkakshustävling, Skövde

22/12 Pyssel i stugan, Lidköping

27/12 Sport & lek, Skara. Jul-LAN, Skövde

28/12 Mellandagsfest, Falköping

31/12 Nyårsbad & fest, Skövde

4/1 Adin Trollkarl, Falköping. Skridskor på Billingehov, Skövde. Pepparkakshustävling, Mariestad

5/1 Adin Trollkarl, Lidköping

Marie Post, ordförande IOGT-NTO Vinterny, Falköping & Lidköpings Väl

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy