Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

ledare liberal

Ledare: Slöjförbud skulle inte göra nytta för Falköpings flickor

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

SD-motionen om att förbjuda slöja i förskola och grundskola får inget gehör av Falköpings kommun. Ett förbud skulle förmodligen inte lösa någonting.

Annons

Ska man bekämpa förtryck är det förtryckarna och inte de förtryckta man ska ge sig på. Ett slöjförbud i Falköping, som SD föreslog, skulle kunna göra mer skada än nytta.

Kommunstyrelsens arbetsutskott i Falköping föreslår att avslå en motion från Sverigedemokraterna om att införa förbud mot att bära slöja i kommunens för- och grundskolor. Kommunen kan inte göra mycket annat än att säga nej. Skolverket slog redan 2012 fast att det inte är möjligt att införa generellt slöjförbud. Det skulle strida mot såväl diskrimineringslagen som Europakonventionen, menar verket. Att lägga motionen tjänar alltså inte mycket till syfte annat än som politisk markering.

Annons

Kommunstyrelsens ordförande Adam Johansson (M) tillägger i en kommentar till Falköpings Tidning att han dessutom inte tror att ett förbud skulle lösa något problem. Det är klarsynt av honom, men uppfattningen delas dessvärre inte längre av hans parti.

Annons

Moderaterna fattade på partistämman i höstas, inte enhälligt men dock, beslut om att verka för en statlig utredning om att införa slöjförbud i förskola och grundskola. Det motiverades med att slöjan är en symbol för kvinnoförtryck om den inte bärs frivilligt. Just om den bärs frivilligt eller ej är svårt att veta från fall till fall, men visst. Slöjor är till för att skyla kvinnor från mäns blickar och bidrar på så sätt till att göra kvinnor underordnade män.

Att tro att ett generellt förbud skulle göra någonting bättre för barn som utsätts för hedersförtryck är dock att göra det för lätt för sig. Sannolikt är förbudskravet från Moderaternas håll föga mer än plakatpolitisk markering mot islam vars effekt mätt i återvunna väljare från SD ändå blir begränsad.

I sämsta fall skulle ett förbud göra mer skada än nytta. Chansen att föräldrar som tvingar sina barn att bära slöja skulle ompröva sin ståndpunkt på grund av ett förbud är liten. Mer sannolikt är att förtrycket skulle förvärras på andra sätt. I värsta fall skulle flickor hållas hemma från skolan, vilket ännu mer skulle försvåra deras möjligheter att bli en del av det svenska samhället. Erfarenheter från Frankrike visar att det kan bli en effekt.

Annons

Det finns mycket skolan skulle kunna göra för att motverka hedersproblematik, men att förbjuda slöja bör inte stå högt upp på agendan.

Moderaterna skulle göra sig bäst som ett parti tryggt i sin liberalkonservativa idétradition där det inte borde finnas utrymme för att staten ska lägga sig i val av klädesplagg och dessutom utmana religionsfriheten på kuppen.

Och den som vill bekämpa religiöst motiverat förtryck gör bäst i att ge sig på förtryckarna i stället för de förtryckta.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy