Annons

Annons

Perspektiv

Debatt
Insändare: Kommunens taxor påverkar konkurrenskraften

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

”Väljer man att fortsätta att höja taxorna i Skövde tillsammans med ökad kommunal skattesats, kan vi inte se det på annat sätt att man tyvärr ger upp hoppet om att utveckla kommunen till att vara en av de mest attraktiva i Sverige.” Det skriver fastighetsägarna i Skövde i en insändare.

Skövde har under flera års tid utmärkt sig som en kommun där de kommunala taxorna är bland de lägsta i landet och där vi som medborgare, boende och verksamma i staden, kunnat känna oss såväl trygga som stolta utifrån en effektiv förvaltning och goda framtidsmöjligheter.

Trygga för att vi år efter år, med skäliga höjningar, kan planera och se framåt. Stolta för att vi är en attraktiv kommun såväl för nuvarande som nya medborgare. Där boende väljer att bosätta sig och där företag väljer att nyetablera eller utöka sin verksamhet med nya arbetstillfällen. Detta i sin tur ger kommunen ökade intäkter och möjlighet till fortsatt utveckling av allt från stad till landsbygd.

Lagom till jul, är det även detta år dags för taxejusteringar, årets taxehöjning är dessvärre, som flera av de senaste årens, avsevärt högre än vad som kan anses rimligt för att vi inte skall förlora i konkurrenskraft. Rimligt också utifrån de ambitioner och förutsättningar som kommuniceras genom visioner och framtidsplaner.

Annons

Är det någon som känner den kommunala verksamheten bäst så är det kommunen själv. Men när man väljer att inte tydligt motivera och kommunicera behovet av taxehöjningar, som mot tidigare år avviker mer än marginellt, måste vi som medborgare börja fundera och ifrågasätta. Detta då det drabbar oss alla, boende i villor, bostads- och hyresrätter, företag och verksamhet, ja gott alla med närvaro i Skövde.

Annons

Taxor som är bland de lägsta i Sverige ger konkurrensfördelar, inte bara för att behålla oss som redan bor och verkar här utan även för våra framtida grannar och arbetskollegor.

Vi eftersöker en öppenhet och förståelse hos beslutsfattare om vikten av att hålla taxorna låga och de fördelar som följer av detta. Argumentationen vi får till oss för att fortsätta höja mer än marginellt är bland annat att Skövde redan har låga avgifter och höjningarna avser att närma sig övriga kommuner. Vi kan inte nog trycka på att vi tycker att detta är en felaktig inställning.

Väljer man att fortsätta dessa stora ökningar, tillsammans med ökad kommunal skattesats, kan vi inte se det på annat sätt att man tyvärr ger upp hoppet om att utveckla kommunen till att vara en av de mest attraktiva i Sverige. Vi ska inte längre utmärka oss på denna punkt utan ge upp en av våra största konkurrensfördelar på bekostnad av oss alla boende och verksamma inom Skövde Kommun.

Annons

Alma Ohlin

Ansvarig Näringspolitik

Fastighetsägarna i Skaraborg

Adam Rapp

Kretsordförande

Fastighetsägarna i Skaraborg

Fredrik Johansson

Vice Kretsordförande

Fastighetsägarna i Skaraborg

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy