Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Debatt
Lucia påminner om flickors utsatthet

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Biskop Åke Bonnier skriver på Luciadagen om hur Lucia påminner om flickors utsatthet.

Annons

Lucia är här. Hon kommer med ljus, sång och kaffebröd. En idyll kan vi tycka. Men den första Lucias liv var allt annat än en idyll, och i den verkligheten lever tyvärr allt för många flickor och kvinnor även idag.

Vårt svenska sätt att fira Lucia anses ha sina rötter i Västergötland och de andra landskapen kring Vänern. Vi har tagit fasta på helgonet Lucias roll som ljusspridare. Men hennes eget liv var inte särskilt ljust när hon levde på Sicilien på 300-talet.

I legenderna om henne berättas hur hon på grund av sin gudstro vägrade bli bortgift. Den besvikne fästmannen hämnades genom att ange henne för myndigheterna. Trots tortyr höll hon fast vid sin övertygelse. Då dömdes hon att säljas till en bordell, men blev avrättad på vägen dit.

Annons

Många är ofria

Berättelserna om Lucia skildrar en ofri kvinna, någon som männen och samhället tror sig kunna behandla som de vill. Det tragiska är att så lever många av världens flickor och kvinnor ännu idag.

FN konstaterar i en rapport att mäns våld mot kvinnor är en av de främsta orsakernas till deras ohälsa. Var tredje har blivit utsatt för fysiskt eller sexuellt våld av en närstående.

Annons

På många håll i världen får kvinnor heller inte del av det vi tycker är självklara rättigheter. De får inte välja vem de vill gifta sig med – eller låta bli att gifta sig. De får inte välja religiös tro, och de har inte rätt till arv eller egendom.

De som protesterar mot denna ordning utsätts ofta för hot eller trakasserier. Dessa går ibland så långt att de slutar med döden. Trots allt detta fortsätter kvinnor att göra sina röster hörda. De vill i likhet med Lucia stå upp för sin övertygelse. Deras öde kan verka ligga långt från verkligheten i Västsverige. Men vår värld är sammanflätad, bland annat genom internet och internationell handel. Därför angår deras liv även oss.

Vi kan agera

Över hela världen spelar kyrkor och andra religiösa organisationer en viktig roll när det gäller synen på medmänniskan. Dit hör också hur vi ser på män och kvinnor. Därför har kyrkan ett ansvar att säga ifrån när kvinnors möjligheter begränsas, vare sig de ske genom lagar, traditioner eller andra samhällsmönster.

I Svenska kyrkan stöder vi sådant arbete genom vår internationella verksamhet Act Svenska kyrkan. Alla kan delta i det arbetet genom att skänka en gåva under den pågående julinsamlingen. Men vi kan framför allt vara med genom att agera när kvinnor förnedras eller förvägras sina rättigheter, vare sig det sker på vår hemmaplan eller i andra länder.

Lucia kan vara vår inspiration. Hennes öde är en uppmaning till oss alla att använda våra röster och vårt engagemang till stöd för utsatta kvinnor denna jul.

Åke Bonnier - biskop, Skara stift

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy