Annons

Annons

Annons

Försvarsmaktens julhälsning - här är tiderna när den passerar dig

Text

Planen är klar - här är orterna i Skaraborg som får Skaraborgs flygflottiljs julhälsning från luften. Idag, tisdag den 10 december, ska den genomföras.

Idag tisdag kommer Skaraborgs flygflottilj att göra sin formationsflygning i form av en julgran över ett antal städer i Skaraborg och Västsverige- om vädret tillåter vill säga. Förra veckan gick flygflottiljen ut med tiderna då orterna passeras. Tiderna hittar du i faktarutan nedan.

Annons

Annons

Julgransflygningen är populär bland allmänheten. Många tycker det är mäktigt när formationen med Jas 39 Gripen sniffar över hustaken.

Men det finns också de som kritiserar flygningen med hänvisning till klimatet och att utsläppen förorenar luften.

”Det här är ingen extra flygning utan det är flygtimmar vi ändå ska göra i formationsövning och då kan vi lika gärna visa upp oss som att vara någonstans där ingen ser oss”, sa flottiljens kommunikationschef John Lidman, i en tidigare artikel om händelsen.

Förra året körde man med 16 plan. Hur många det blir i år hänger på hur många "skrov" och piloter som finns tillgängliga. Planen flyger med 10 meters mellanrum, i 400 - 500 kilometer i timmen på 500 meters höjd under en timme och 20 minuter.

På Skaraborgs flygflottiljs Facebooksida skriver de så här: ”Vi ber er att observera att tiderna är cirkatider och liksom tidigare år kan vi tyvärr tvingas avbryta eller lägga om rutten med mycket kort varsel bland annat på grund av väderförhållanden. Flygsäkerheten har alltid högsta prioritet. Reservdag är onsdag 11 december. Formationsflygning – julgransflygning – är en bra övning för stridsflygdivisionerna att planera och genomföra flygning i större formation under en längre tid. Det är också ett sätt för oss att visa närvaro, som en garant för medborgarnas säkerhet mot yttre hot.”

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan