Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Insändare
Insändare: ”How dare you?”

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Annons

Vi måste alla ta vårt personliga ansvar och kämpa för att minska våra klimat-avtryck. Det menar insändarskribenten och citerar klimataktivisten Greta Thunberg.

Ni som jublande tar emot Postkodlotteriets utsända när de kommer med en krans och stor resecheck från Ving? Ni tycks fortfarande tro att det finns oenighet bland vetenskapsmän om den snabba uppvärmningens orsak, men idag bråkar bara vanligt folk sinsemellan om vår ödesfråga.

Idag vet vi att Co2-halten vår atmosfär pendlat mellan 190 och 270 ppm under de senaste minst 800.000 åren . Vår civilisation har funnits i omkring tio tusen år. Så kom befolkningsexplosionen och användandet av fossila bränslen, och nu hade vi i maj detta år drygt 415 ppm i atmosfären. Detta vet vi med säkerhet, och om en växthuseffekt skrev fysiker redan på 1800-talet (Joseph Fournier, Claude Pouillet, Eunice Foote och John Tyndall, innan Svante Arrhenius skrev om det 1896)

Annons

Annons

Paris-avtalet bygger på ett antagande om en s k koldioxidbudget som alla bör hålla om vi ska ha minsta chans att hejda planetens uppvärmning vid två grader, men helst 1,5. Vi vet nu att en enda Thailandsresa ger mer än dubbelt så stort utsläpp av Co2 som var och en av oss kan släppa ut under ett helt år med en bibehållen chans till att vi når det målet. Enligt de mest opimistiska forskarna!

Vi ser nu vad en grads höjning av jordens medel-temperatur redan leder lett till. Redan 2003 dog femtio tusen människor här i Europa i en av flera ”värmeböljor”. Klimatflyktingarna var redan förra året 71 miljoner och blir bara fler för varje år. Forskarna varnar oss nu för att vi med nuvarande utveckling kommer att höja temperaturen med 3,2 grader före nästa sekelskifte.

Vi ser nu medveten ungdom över hela världen gå ut på gatorna i protest, och nu måste vi alla lyssna på forskarna så att alla unga kan känna tillförsikt och lite optimism om en dräglig framtid. Nu måste vi alla ta vårt personliga ansvar och kämpa för och med dem och minska våra s. k. klimat-avtryck!

Johnny Johnsson, Tidaholm

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy