Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Debatt
Insändare: Västra Götalandsregionens tunga ryggsäck

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Insändarskribenten har inga problem att betala skatt till regionens verksamheter, men menar att pengarna måste användas rätt.

Varningsklockan ringer allt högre över VGLR styrning, med dess kostnader och framtid. Allt skall ses utifrån en vanlig medborgares leverans av skattemedel till VGLR. Har absolut inga problem med att betala skatt som går till sjukvård, omsorg bara inbetald skatt landar rätt. Vad jag vänder mig emot är hanteringen av inbetalda medel där ryggsäcken med ”kakätare” blir allt tyngre och otymplig. Har tagit mig tid för att ta del av VGLR hemsida och även kikat lite på budget. Vad som är slående är att produktionen av budget och målbeskrivning är väldigt genomarbetad där orden flödar. Fastnade för en talande rubrik: ”Tillgänglig och produktiv hälso- och sjukvård” men hittar inget om effektivisering inom administration och minskade kostnader inom området. Däremot så rabblas 24 punkter upp med utmaningar och fokusområden inför 2020. Påminner lite om produktionen i en administrativ ”Julaftonens Tomtefabrik”

Annons

Annons

Återigen så har det bevisats att en kvinnas list inte är att leka med när man ser hela Regionstyrelsen och politiska företrädare står med brallorna nere på knäna efter att ha godkänt en rätt OK lönenivå för regiondirektören. Att bli ompysslad av regiondirektören kostar oss skattebetalare utan sociala kostnader 1 153 kr/tim och en undersköterskas timma kostar oss 148 kr/tim. Man kan även avläsa medellönenivåer i budget där administrationens medellöner ligger på 46 136/mån och undersköterskans medellön på 24 847/mån.

I de 24 fokusområden som finns upptaget i budget kan man lätt avläsa ineffektiviteten i regionen. En stor halt elefant på lerfötter där besluts- och administrationsprocessen tar allt mer kompetens och kostnader i anspråk. Vad som nu i ett första steg måste avkrävas är att en besparingsplan arbetas fram och transparent redovisas över besparingsåtgärder av den tärande ryggsäcken. Före dess skall inga verkställighetsplaner om nedläggningen av avdelningar ske vid krans-sjukhus till SkaS.

Det finns två starka kvinnor som är stora förebilder, båda med mod, sunt förnuft och sanningssägare: Magda Gadh och Astrid Lindgren. Själv utgår jag ifrån att vår utsedda Regiondirektör tillhör denna grupp av modiga och kloka kvinnor då lönen måste var satt efter hennes kompetens. Nu är det insats och resultat som räknas.

Avslutar med citat av Astrid Lindgren:

När människor med makt slutar lyssna på folk. Då är det dags att byta ut dom.

Hans Nyman

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy