Annons

Annons

Annons

Skaraberg

Arkivens dag på Västergötlands museum

Lördag 9 november uppmärksammas Arkivens dag i hela Norden, så även på Västergötlands museum i Skara. Årets tema är Gömt eller glömt?

Årets tema på arkivens dag är Gömt eller glömt?

Det blir blueskonsert under arkivens dag på Västergötlands museum med Hurley & The Blue Dots.

Annons

Annons

Ordet skattgömma passar bra som beskrivning av arkiven där vårt gemensamma minne finns bevarat. Under temat Gömt eller glömt? lyfter Västergötlands museum fram sällan visade och kanske något bortglömda arkivhandlingar i en skattjakt.

– Vi kommer att plocka fram handlingar från olika tider, säger museets arkivarie Ida Särebrand i ett pressmeddelande.

– Och för besökarens del handlar det om att försöka hitta dem i en skattjakt. För att lyckas med det måste man ta del av innehållet och hitta ledtrådar som leder en vidare, fortsätter hon.

Det kommer bland annat att handla om brev, fotografier, nedtecknade berättelser om arbete och vardag, om reseskildringar och sjukdomar.

Västergötlands museums arkiv omfattar både ett bildarkiv med ca 1,5 miljoner fotografier, ett ämbetsarkiv och en mängd enskilda arkiv.

Under dagen håller Alexandra Tengelin Nyström, bibliotekarie och konservator vid Stift och landsbiblioteket i Skara och Brita Planck, utvecklare vid Västergötlands museum, ett föredrag om att forska i arkiven. Dessutom bjuder museet på en härlig blueskonsert mitt på dagen med Hurley & The Blue Dots från Oskarshamn.

Bluesduon består av Fredrich Rönnholm och Mathias Blixt. Deras musik har rötter i tidigt 40-50-tal och parat med energi, outtröttligt sväng och en slidegitarr blir det en härlig ”Hillbilly rhythm & blues”.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan