Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Debatt
Insändare: Låt oss satsa på freden

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Allmän värnplikten är ett viktigt steg framåt för att ändra inriktning och satsa på freden istället för konflikten. Det skriver Per Blomquist, ledamot av Kungliga krigsvetenskapsakademin, i en insändare.

Låt oss satsa på freden. Så löd Thage G Petersons – Sveriges tidigare talman och försvarsminister – inledning då han hälsade ”fredsvänner i Skövde” välkomna den 24 oktober, FN dagen.

LÄS MER: Thage Petersons tal i Skövde

Att det var fredsvänner Peterson talade till framgick av applåderna efter det sakliga och innehållsrika anförandet.

Läget i världen beskrev Peterson som ont, med slakt av människor i norra Syrien och förtvivlade, desperata människor som är upprörda över världssamfundets oförmåga att åstadkomma fred. Alla vill ha fred, men i politiken talar enligt Peterson ”allt fler bara om upprustning och militärallianser”.

Annons

Ja, vår nuvarande försvarsminister bjuder in främmande trupp för att öva anfallskrig på och utanför vårt markterritorium. Peter Hultqvist förklarar att det är bra med övning, men det är det självklart inte om det provocerar till konflikter i stället för att bidra till fred.

Annons

Hultqvist är vilseledd av tidigare statsminister och utrikesminister Carl Bildt. Han förmådde sina alliansvänner att slopa den trygga svenska doktrinen: Sverige ska vara militärt alliansfritt i fred syftande till neutralitet i krig. Den passade inte för svenskt anfallskrig över Östersjön mot Ryssland.

Förändringen har skett steg för steg utan någon egentlig övergripande debatt. Medborgarna vill ha fred men leds fel. Inte ens våra politiker och journalister har uppfattat att de små stegen leder till en farlig situation, där Sverige kan uppfattas som en stat beredd att anfalla, vilket i sin tur kan leda till farliga ökade spänningar i vårt närområde. När jag med sakkunskap framför detta säger vänner: Svårt och näst intill obegripligt. Det förstår jag, ty försvarsfrågan är komplicerad. Jag bad om hjälp och fick detta:

”Den allmänna värnplikten avskaffades snabbt utan att politiker gav tydliga skäl för den. Det som nu har återinförts är inte en allmän värnplikt utan värnplikt för några få. Det finns starka skäl för att satsa försvarets resurser på att i första hand bygga upp en allmän värnplikt för alla unga kvinnor och män. En allmän värnplikt innebär att alla medborgare tränas i att ta ansvar för att försvara Sverige. Det leder till en försvarsvilja och en vilja att samarbeta för att bevara frihet och fred i Sverige. En sådan uppbyggnad av ett psykologiskt försvar av Sverige är viktigare än att satsa merparten av resurserna på dyra vapensystem som inte kan matcha stormakternas.”

Ja, det är grundläggande viktigt att vi har ett land med god ordning och väl skött; med skola, vård och omsorg och en plikt att värna om denna gemenskap. Allmän värnplikten är därför ett viktigt steg framåt för att ändra inriktning och satsa på freden istället för konflikten.

Per Blomquist

Ledamot av Kungl. Krigsvetenskapsakademien.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy