Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Debatt
Insändare: Festen är över - nu gäller det att samverka

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

De båda Skövdeföretagen Aptic och Asitis gör gemensam sak under namnet Aptic och blir därmed Nordens största bolag inom betal- och kreditlösningar. I insändaren konstaterar Näringslivsforums Malin Sörlin och Jonna Nyberg bland mycket annat att affären är bra för Skövde.

Annons

Lyckas näringslivet samarbeta har vi alla förutsättningar att nå vårt gemensamma mål och kanske se än fler Skövdeföretag på listan över Sveriges Superföretag 2020. Det skriver Malin Sörlin och Jonna Nyberg, näringslivsforum i Skövde, i en insändare.

Årets lista över superföretag, framtagen av Bisnode och Veckans Affärer, är nu släppt.

En sak verkar vi alla enas kring och så även Konjunkturinstitutet - högkonjunkturen är över.

Årets Superföretagslista är ett tydligt bevis på detta, då färre företag kom med på listan än tidigare. Därför är det extra kul att hitta två Skövdebaserade företag på listan. Både Asitis AB och Tommy Bremans Åkeri hittar vi när vi skrollar i listan över Sveriges Superföretag 2019.

Mår företagen i Skövde bra, trots en stagnation i konjunkturen?

Tidigare i veckan kunde vi läsa om sammanslagningen mellan Västgötabaserade fintech-bolaget Aptic och Skövdebaserade företaget Asitis som således bildar Nordens största bolag inom betal- och kreditlösningar. En viktig satsning inte bara för de två bolagen, utan för Skövde och dess näringsliv då affären fortsatt innebär ett starkt lokalt ägarskap. Något för oss att vara mycket stolta över.

Annons

Annons

Idag hamnar Asitis någonstans i nedre mitten på listan över Sveriges Superföretag med 44 miljoner kronor i omsättning. Sammanslagningen spås generera ca 270 milj kronor framåt, så vi kan nog förvänta oss en plats på listan kommande år också.

Den 23 september besökte Svenskt Näringsliv Skövde under det frukostmöte som Näringslivsforum i Skövde och Skövde Kommun anordnar tillsammans varje år. På plats på Scandic Billingen fanns ett 70-tal av Skövdes företagare, politiker och kommunala tjänstemän.

Enligt Svenskt Näringslivs definition är företagsklimat; ”summan av de attityder, regler, institutioner och kunskaper som möter företagaren i vardagen”.

På årets enkät om företagsklimatet i Sveriges kommuner, som görs av Demoskop på uppdrag av Svenskt Näringsliv, hade Skövde 51 procents svarsfrekvens och hamnade på plats 61 mot föregående års plats 57.

Handel- bygg-, industri- och tjänsteföretagen stod för majoriteten av svaren i år och det är överlägset män i ålder 45-54 som står för svaren. Förmodligen en rättvis spegling av företagens ledning, enligt Anton Oskarsson på Svenskt Näringsliv. För oss är detta en indikation på en fråga som samtliga organisationer och politiker bör arbeta mer med.

Trots ett tapp på några placeringar i årets ranking svarar Skövdes företag mer positivt på samtliga frågor jämfört med övriga företag i Sverige, något vi ska vara stolta över. Frågor kring upphandling, mediers attityd och tjänstemännens attityder får minus av företagen i Skövde 2019. Tappet ser vi från NLF som en fortsatt motivation till att ständigt vilja förbättra företagsklimatet.

Annons

Näringslivsforum i Skövde delar målet tillsammans med Skövde Kommun, att vi skall nå topp 30 på rankingen över företagsklimatet i Skövde år 2020. Ett av våra främsta bidrag skall vara att främja den lokala stoltheten. Och vi har otroligt mycket att vara stolta över här i Skövde. Vi har proaktiva företag med stort engagemang i de lokala frågorna, täta samarbeten mellan såväl kommun, näringsliv och skola. En stadskärna i förändring för att möta framtidens önskemål och behov och en vacker omgivning där man satsar på invånarnas möjlighet till utomhusaktiviteter och friluftsliv. Volvo valde att lägga en av sina största investeringar i just Skövde och vi ser nu hur allt fler studentbostäder växer fram i Kurorten och Soldaten. Och företag som placerar sig bra på prestigefulla listor i Sverige.

Annons

Proaktiviteten, viljan och förmågan att samverka kommer vara avgörande för hur vi står oss starka genom kommande konjunktur och besparingar.

Det är helt naturligt att en högkonjunktur följs av en nedgång. Frågan är hur väl rustade Sverige och vi i Skövde är? Frågor kring förenkling, konkurrenskraft och företagsbefrämjande åtgärder måste sättas högt upp på agendan. Goda förutsättningar för att kunna driva och utveckla sina företag kan komma att bli avgörande. Och därför måste vi aktörer som tillsammans vill nå en topp 30-ranking, inte bara fortsätta med de gemensamma åtgärder som vi tagit fram med hjälp av våra företag, utan även växla upp. Lyssna in och agera, våga prova och våga göra om och göra rätt.

Lyckas vi med detta har vi alla förutsättningar att nå vårt gemensamma mål och kanske se än fler Skövdeföretag på listan över Sveriges Superföretag 2020.

Ledare, Malin Sörlin

Ordförande, Jonna Nyberg

Näringslivsforum i Skövde

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy