Annons

Annons

Annons

Kommunen överklagar beslut om städning av skolor

Text

Förskolor och skolor i Skövde kommun måste städas dagligen. Det anser Miljönämnden Östra Skaraborg, vilket meddelades i ett föreläggande till barn- och utbildningsnämnden. Men nu har kommunen överklagat beslutet.

Skövde

Kommunen överklagar Miljösamverkan Skaraborgs föreläggande, som bland annat innebär att skolor och förskolor måste städas varje dag.

Annons

Annons

Under våren kontrollerade kommunernas gemensamma miljöförvaltning Miljösamverkan Östra Skaraborg – MÖS – städningen på skolor och förskolor i Skövde, Falköping, Tibro, Hjo och Karlsborg. MÖS kom fram till att många skolor och förskolor städas för dåligt. Det var rent i de lokaler som städas varje dag, men det fanns brister i andra lokaler. Det rörde sig bland annat om smutsiga golv, dammiga hyllor och smuts på till exempel handtag och strömbrytare.

– Barn är i många fall känsligare för påverkan från miljöfaktorer än vad vuxna är. Städning av förskolor och skolor är viktigt för att upprätthålla en bra inomhusmiljö, en god hygien och för att undvika smittspridning, sa Jenny Möller, avdelningschef för hälsoskyddsenheten på Miljösamverkan östra Skaraborg, då.

Det handlar inte bara om smittspridning. Damm binder också till sig kemikalier, till exempel mjukgörare i plaster och flamskyddsmedel.

I början av oktober fick barn- och utbildningsnämnden i Skövde ett föreläggande om att upprätta rutiner för städning i alla förskolor, grundskolor och gymnasieskolor som ligger under nämndens ansvar. Lokaler som lekrum, klassrum, grupprum, korridorer och omklädningsrum ska städas varje dag de dagar som det bedrivs verksamhet i dem, enligt föreläggandet.

Annons

Men kommunens barn- och utbildningsnämnd håller alltså inte med om förslagen på åtgärder. Nu har kommunen överklagat MÖS beslut till Länsstyrelsen. Kommunen har bett om att få anstånd fram till den 22 november, för att återkomma med grunderna för överklagandet.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan