Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Falköping

Johansson anser att processen har skötts på ett helt korrekt sätt

Nuvarande kommunalrådet i Falköping, moderaten Adam Johansson (bilden), är kritisk till den formulering som hans företrädare Dan Gabrielsson (S) använde sig av i gårdagens tidning, där han säger att "det är så grova tjänstefel begångna".

Annons

I en artikel i tidningen under gårdagen anser Falköpings förra kommunalråd, Dan Gabrielsson (S), att det har begåtts grova tjänstefel i samband med den turbulens som rådde i Stadshuset i våras.

Nu bemöter nuvarande kommunalråd, Adam Johansson (M), den kritiken.

– Hela processen har skötts helt i enlighet med våra riktlinjer och rutiner, säger han.

Under gårdagen gick Falköpings tidigare kommunalråd, socialdemokraten Dan Gabrielsson, till angrepp mot sin tidigare kommunalrådskollega, Karola Svensson (C), och den tidigare kommundirektören Katarina Andersson.

Detta ett knappt halvår efter att han tvingades lämna sin post.

"Jag förstår inte hur en kommun kan bete sig så taffligt", säger Gabrielsson i denna artikel.

Gabrielsson anser sig vara utsatt för förtal av såväl Karola Svensson som Katarina Andersson och i början av veckan gjorde han en polisanmälan om detta.

Tre olika händelser

Det handlar, som tidningen redogjorde för under gårdagen, om tre separata händelser.

Annons

+ Information på kommunens intranät, där ordalydelsen är att "en fackmedlem har blivit utsatt för sexuella trakasserier av en politiker" samt på ett förhandlingsprotokoll med fackförbundet Vision, där det står uttryckt att "arbetsgivaren och Vision är överens om att kommunstyrelsens ordförande bör arbetsbefrias under den tid då utredningen pågår".

Annons

– Gällande detta så har jag inga kommentarer mer än att via den polisanmälan som nu finns så kommer dessa båda formuleringar att bli prövade, så får vi se vad utslaget blir, säger Adam Johansson.

Adam Johansson avvaktar också vad som händer med den polisanmälan mot Karola Svensson, som – enligt anmälan – vid ett möte med andra högt uppsatta politiker ska ha påstått att Gabrielsson varit på lokal, hamnat i slagsmål och fått omhändertas och köras hem av polis.

"Allvarlig anklagelse"

Däremot har det nuvarande kommunalrådet tydliga synpunkter på den kritik som Gabrielsson framför i den tredje punkten, närmare bestämt vad som hände i Stadshuset den 10 maj.

Dan Gabrielsson anser att den bild som Katarina Andersson och Karola Svensson har gett av denna dag är helt felaktig. Han uttalar sig utifrån det på följande sätt: "Så som de här personerna har betett sig mot mig, det är helt absurt, det är så grova tjänstefel begångna och ett angrepp på demokratin".

Adam Johansson säger:

– Att använda sig av formuleringen "grova tjänstefel" är en väldigt allvarlig anklagelse.

– Jag har gått igenom händelserna och kan inte se hur vi som arbetsgivare skulle kunna ha agerat på något annorlunda sätt, fortsätter han.

Har förtroende

Adam Johansson är noga med att påpeka att hela processen startade med att det inkom en anmälan från fackförbundet Vision.

Annons

– Om vi istället hade valt att inte agera, då hade det varit ett grovt tjänstefel, säger han.

Annons

Såväl Katarina Andersson som Karola Svensson har kommunalrådets fulla förtroende i hur saker och ting har skötts.

– Kommundirektören har agerat kraftfullt i att säkra arbetsmiljön och hela processen har skötts helt i enlighet med de riktlinjer och rutiner vi har när en anmälan inkommer till kommunen, säger han.

– Vi i majoriteten har största förtroende för vår organisation och det arbete som görs i våra verksamheter. Det finns heller ingen anledning att misstro våra medarbetares upplevelser, tillägger han.

Vill gå vidare

Adam Johansson anser att det nu börjar bli väldigt påfrestande med efterdyningarna till vårens händelser.

– Arbetsmiljön i Stadshuset påverkas negativt, både för politiker och tjänstemän. Vi har stora utmaningar som väntar och behöver kunna lägga fokus på dem, det är helt enkelt dags att gå vidare.

– Jag är sedan den förste att beklaga att hela händelsekedjan har fått den utveckling den har och då menar jag för alla inblandade parter. Men jag upprepar att min övertygelse är att processen är hanterad på rätt sätt.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy