Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Så vill Skövdebostäder stoppa våld i nära relationer

Skövdebostäder inför en policy för hur man som hyresgäst ska agera vid oro för bland annat våld i nära relationer.

Skövdebostäder inför ny policy för att stoppa exempelvis våld i nära relationer.

Huskurage är, som tidningen beskrivit vid tidigare tillfälle, en ideell förening med målet att förhindra våld i nära relationer genom att informera grannar om hur man ska agera.

Annons

Tidningen har också berättat om Skövdebostäders planer att införa Våga bry dig som bygger på föreningens policy.

Nu sjösätts planerna, uppger Anna Bjerklinger, chef för den bosociala enheten på Skövdebostäder.

Annons

En film som beskriver policyn kommer att publiceras på sociala medier och på bolagets hemsida och ett informationsblad kommer att sättas upp i bolagets samtliga trappuppgångar. Samtidigt införs en intern policy så att företagets anställda får en tydlig handlingsplan vid misstanke om att en hyresgäst far illa.

– Vi vill uppmärksamma förekomsten och problematiken med våld i nära relationer, förebygga missförhållanden och förändra synen på vad vi som medmänniskor ska göra om vi misstänker att någon far illa. Vi vill hjälpa till att tillsammans skapa en förändring i samhället som utgör det nya normala sättet att reagera på vid oro för någons välbefinnande, förklarar Bjerklinger i ett pressmeddelande.

Skövdebostäder har inte för avsikt att motivera sina hyresgäster att själv utsätta sig för risker, betonar Bjerklinger också.

– Målet är att veta hur man ska agera och beroende på situationen rekommenderas olika åtgärder. I vissa fall kan det vara att kontakta polisen och i andra fall Skövde kommun. Vid oro för missförhållanden kan man också kontakta oss varpå vi sedan förmedlar ärendet vidare till rätt insats, uppger hon.

I arbetet med policyn Våga bry dig samarbetar bostadsbolaget med Skövde kommun, Huskurage, Rädda barnen, Hyresgästföreningen och Utväg Skaraborg.

Annons

Annons

– Ungefär var tionde barn lever i ett hem med våld så det är oerhört viktigt att man belyser den här problematiken. Ett hem ska vara synonymt med trygghet och ett barns vardag ska aldrig involvera känslor av rädsla och ångest. Kan vi därför uppmärksamma missförhållanden hos endast ett barn har policyn varit framgångsrik, uppger Ann-Louise Pettersson, ordförande för Rädda barnen i Skövde, i en kommentar till Skövdebostäders nya policy.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan