Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Debatt
Debatt: Statens reservat ökar skadorna av granbarkborre

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

När inte staten tar ansvar och sköter om sina skyddade skogar och reservat så förstör det för andra skogsägare. När granbarkborren får härja fritt i statens skyddade skogar gör det att den uppförökas och sprider sig till närliggande skogsfastigheter, skriver Sten Bergheden.

Vi moderater kräver nu att regeringen ger Skogsstyrelsen, Naturvårdsverket och länsstyrelserna i uppdrag att omedelbart vidta nödvändiga åtgärder för att stoppa granbarkborrarnas framfart i skyddad skog. Vi lägger också in extra pengar i vårt budgetförslag för att öka bekämpningen av granbarkborren.

Granbarkborren angriper ofta torkstressade granar och tar snabbt död på dem.

Annons

Denna torra sommaren 2018 bidrog till att granbarkborren har förökat och spridit sig kraftigt och många torkstressade granar har blivit ett offer för granbarkborren. För att bromsa skadorna är det viktigt att såväl privata skogsägare som staten verkligen tar sitt ansvar genom att bekämpa granbarkborren.

Annons

Det handlar om att ta bort vindfällen, plockhugga angripna granar, fångstfällor, men också kemisk bekämpning och att forsla bort virket ur skogen.

Skogsägare har tydliga föreskrifter på hur man måste jobba med granbarkborren, men dessa regler och föreskrifter följs inte av staten själva i sina egna reservat och i deras skyddade skogar. Detta är helt oacceptabelt, staten måste nu ta sitt ansvar för sina egna skogar!

När inte staten bekämpar granbarkborren fullt ut, i sina egna skyddade skogar, bidrar man till att förvärra situationen och öka skadorna på kringliggande skogsfastigheter.

Reservaten blir en yta för en uppförökning av granbarkborren som sedan sprider sig till kringliggande skogsfastigheter. Självklart så är detta helt orimligt att skogsägare runt reservaten ska drabbas av att staten inte bekämpar granbarkborren tillräckligt.

Sverige behöver ha en ökad kunskapsspridning och information om granbarkborren men man behöver också underlätta tillståndsprövningar och möjligheten för en ökad kemisk bekämpning av granbarkborren. Om vi inte agerar kraftfullt så riskerar vi en liknade utveckling som i Tjeckien där de angripna träden tiofaldigades från ett år till annat när inte tillräckliga åtgärder sattes in i tid.

Annons

Skogen är en av vårt lands absolut mest betydelsefulla näringar och skadorna är och kan bli mycket stora om vi inte vidtar kraftfulla åtgärder på alla plan för att bekämpa granbarkborren.

Annons

Precis som privata skogsägare tar sitt ansvar i sina skogar så måste nu staten ta sitt ansvar och bekämpa granbarkborren fullt ut i reservaten och i de skyddade skogarna.

Sten Bergheden (M)

Riksdagsledamot Skaraborg

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy