Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Debatt
Liberalerna: Ingen plats för vårdvägran i sjukvården

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Liberalerna sätter människorna som behöver stöd först.

Annons

Sjukvården får inte lämna något som helst utrymme för godtycke, det menar Liberalerna i sin debattartikel.

En stat ska inte tvinga någon att handla i strid mot sina djupaste övertygelser. Europadomstolen ger därför människor rätt att slippa göra värnplikt med vapen. Att av egen fri vilja genomgå en sjukvårdsutbildning, söka ett arbete och därefter som anställd vägra att vårda vissa patienter, det är något helt annat – lite som en lärare som inte vill undervisa i biologi enligt läroplanen eller en terapeut som inte vill ge terapi åt homosexuella, men som båda ändå vill behålla sina jobb. Dessa personer har all rätt till sin tro, sin övertygelse och sina tankar, men det är inte säkert att de går att förena med deras nuvarande arbeten.

Annons

Annons

Människor måste få tänka, tycka och vara olika. Ingen ska tvingas bli barnmorska, läkare eller psykolog med de krav och arbetsuppgifter det innebär. Som anställd är det dock grundläggande att en yrkesperson i sjukvården klarar av att sätta andras behov framför sina egna preferenser.

Hittills har krav på s.k. ”samvetsfrihet” för vårdpersonal främst lyfts inom abortvården, men frågan sträcker sig långt bortom aborträtten. Vad händer om en anställd vägrar ge en blodtransfusion med åberopande av sitt samvete? Om en sjuksköterska vägrar vårda patienter av en annan religion? Om en läkare inte vill rädda en svårt skadad kriminell med hänvisning till sitt samvete? Ska människor kunna vägras vård om de är romer, transsexuella eller kommer från en annan del av världen, om en anställd hänvisar till samvetsskäl? Liberalerna vill kalla detta vad det är: vårdvägran. Vi tänker inte acceptera abortlobbyns språkbruk om ”samvetsfrihet” och därmed den falska premissen att ett sådant beteende är en frihetsfråga. Det finns ingen frihet i att en människa skuldbeläggs när hon behöver vård.

Sjukvården får inte lämna något som helst utrymme för godtycke. I sjukvården finns å ena sidan yrkespersoner med omtanke och starka värderingar, å andra sidan människor som behöver samhällets stöd. Yrkespersonen kan i varje ögonblick av sin utbildning och sina jobbansökningar välja och välja bort, men den som behöver vården har inte samma val. I ögonblicket dessa människor möts sätter vi den som behöver stöd först.

Annons

Lina Nordquist, sjukvårdspolitisk talesperson (L)

Cecilia Elving, ordförande Liberala Kvinnor

Jacqueline Tjällman, Ordförande Liberala Kvinnor Skaraborg

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy