Annons

Annons

Annons

Annons

Östermalm

Sweden Game Conference för tionde gången

Text: 

I veckan arrangeras Sweden Game Conference för tionde året i rad, i år med temat ”Sustainability and games”. Under onsdag, torsdag och fredag pågår själva konferensen för branschen, och på lördag övergår den i spelfestivalen som även allmänheten bjuds in till.

Spelkonferensen brukar innehålla en hel del föreläsningar och diskussionspaneler.

Sweden Game Conference har under de senaste åren arrangerats på Arena Skövde, och så ser det ut även i år. Bakom arrangemanget står Sweden Game Arena, som är ett samarbete mellan Högskolan i Skövde, Skövde kommun, Science Park Skövde samt Västra Götalandsregionen.

Konferensen besöks av studenter, forskare, spelföretag och spelutvecklare, och består av såväl föreläsningar och föredrag som en stor utställning av olika projekt. I år kommer drygt 40 utställare medverka, i form av spelföretag, forskningsprojekt och studentproduktioner.

Annons

– Vi har både lokala, nationella och internationella utställare. En japansk spelplattform och förläggare kommer till exempel medverka. Det är verkligen roligt att vi lyckas attrahera företag långt utanför Sveriges gränser med vårt upplägg, säger affärsutvecklare Per Micael Nyberg vid Science Park Skövde i ett pressmeddelande.

Annons

Självständighet och hållbarhet

Konferensen fokuserar på indiespelutveckling – alltså självständiga spel som utvecklats av en eller ett fåtal personer. En stor del av utställarna består därför av företag från Science Park Skövdes startup-program.

– Skövde är sedan många år framstående inom spelutveckling. Det här är en jättebra möjlighet för oss att visa vad det är som gör att vi får fram så många nya spelföretag. Det är också en fantastisk möjlighet för spelföretagen att visa upp sig för branschen och allmänheten. Vårt goda resultat handlar mycket om samarbetet mellan Högskolan i Skövde och Science Park Skövdes startup-program, The Game Incubator, säger Kenneth Johansson, verksamhetsansvarig för programmet som bedrivs i Skövde och Göteborg.

Temat för årets konferens är ”Sustainability and games”. Tanken är alltså att se på även spelutveckling utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

– Hållbarhet kan även innebära inkludering och jämlikhet, både när det gäller spelens innehåll och själva spelbranschen. Vi menar att spelindustrin måste vara hållbar, den kan inte fortsätta vara entusiasmdriven, säger Marcus Toftedahl, doktorand i informationsteknologi på Högskolan i Skövde, i pressmeddelandet.

Annons

På festivalen kan besökarna bland annat se på cosplaytävlingen.

Festivalen

På lördag övergår konferensen istället till festival, och dörrarna öppnas för allmänheten. Besökarna får möjlighet att träffa spelutvecklarna och testa på deras spel på utställningsgolvet. Istället för föreläsningar om spelbranschen intas scenen av underhållning i form av till exempel streaming, speltävlingar och cosplay.

Festivalen håller på mellan 11 och 19 på lördag.

Annons

Annons

Till toppen av sidan