Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Debatt
Insändare: Tjejjouren Elina står bakom sexköpslagen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Tjejjouren Elina tycker att sexköpslagen behöver utvecklas.

Annons

Tjejjouren Elina tycker att sexköpslagen handlar om vilken attityd samhället ska ha till sexköp. I sin insändare skriver de att de tycker att lagen borde utvecklas.

Den svenska sexköpslagen, dvs att det är kriminellt att köpa sexualla tjänster men inte att sälja dem, fyller i år 20 år. Det ska vi fira, inte ifrågasätta. En stor majoritet av dem som säljer sina kroppar gör det inte för att de vill, utan för att de av olika anledningar inte har något annat val. Sexköpslagen är till för att de ska kunna få hjälp att ta sig ur det utan att själva bli dömda. Att köpa någon annans kropp är däremot alltid ett valfritt val och det är därför självklart att det är det som ska vara kriminellt. Att RFSL i dagarna gått ut och sagt att de är för en avkriminalisering av sexköp är högst problematisk och går inte alls i enlighet med att de står på de utsattas sida.

Annons

Annons

Istället för att försvaga sexköpslagen behöver den utvecklas. I nuläget går det fint att köpa sex och betala bötern för att undvika en rättegång. Det är inte heller offret själv som får stå som målsägande och den har varken rätt till skadestånd eller brottsofferstöd. Att köpa sex måste ses som ett brott mot den som blir utsatt, inte mot staten.

Och att man skulle kunna göra det säkrare för dem i prostitution genom till exempel fackförbund är endast en ingång till att se prostitution som ett vanligt lönearbete. Vi på Tjejjouren Elina tycker att det handlar om attityder. Vill vi leva i ett samhälle där försäljning av den egna kroppen ska likställas med att vara målare eller butiksbiträde? Vill vi leva i ett samhälle där det är lagligt för män, ja det handlar om män, att köpa sig till sex?

Betyder det att den som söker asyl i Sverige ska tvingas “ta ett jobb som prostituerad” för att få stanna? Eller att det ska gå och läsa om i en broschyr utanför yrkesvägledaren?

Vi tycker att den svenska sexköpslagen handlar om vilken attityd vi vill ha och att män aldrig har rätt till sex – vare sig det är köpt eller inte.

Tjejjouren Elina

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy