Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Debatt
Insändare: Uppmaning till lokalpolitikerna!

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Attention Skaraborg vill att politikerna satsar på resurser till skolan.

Annons

Barn, ungdomar och vuxna som finns bakom diagnoserna ADHD, ASD/Aspergers syndrom ska bli bemötta med respekt och få det stöd de behöver i skolan, på arbetsmarknaden och på fritiden, skriver insändarskribenten.

Forskning visar att ungefär 7 procent av befolkningen har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, ofta förkortat NPF. Vi i Attention Skaraborg ser att kunskapen om vad NPF innebär ökar. Men utmaningarna är stora eftersom NPF inte är ett synligt funktionshinder och det kan då vara svårt för andra att förstå hur det är att leva med dessa funktionsnedsättningar.

Annons

Att leva med NPF påverkar livssituationen för såväl den som själv har en diagnos som för deras anhöriga. För många familjer är det en daglig kamp med att få vardagen att fungera. Det bästa stödet vi kan ge är bättre förståelse och kunskap ute i samhället, där lokalsamhället med dess invånare, politiker och tjänstemän är nyckelpersoner för att få livet att fungera.

Annons

Det är tufft att leva med NPF och vi som gör det ska inte behöva kämpa ensamma. Därför vill vi i Attention Skaraborg uppmärksamma behoven av kunskap och förståelse för alla dessa människor. Vi vänder oss speciellt till er lokalpolitiker här i Skaraborg, ni kan göra stor skillnad för våra medlemmar när ni tar viktiga beslut i nämnder och fullmäktige som påverkar deras vardag, och om denna grupp inte has i åtanke vid de besparingar i skola och omsorg som görs nu så skjuts stora kostnader för kommunen på framtiden.

Vi ber er att agera och tänka framåt. Vi i Attention Skaraborg har i alldeles för många fall sett hur enormt stora konsekvenserna för ett barns skolmisslyckande blir! Hela familjer kraschar, mår psykiskt dåligt och drabbas av ekonomisk kris när föräldrarna inte kan arbeta för att barnet inte kan gå i skolan. För att hjälpa dessa familjer måste man se helheten. Man måste sätta in stöd och hjälpa hela familjen för att förebygga de negativa följderna som annars uppstår. Det man sparar kortsiktigt genom att inte sätta in stöd kommer att kosta oerhört stora summor framöver istället. Att göra mindre grupper och satsa på resurser i skolan innebär småsummor i sammanhanget.

Inte heller som vuxen är det lätt att få rätt stöd. Människor som behöver hjälp omgående placeras i kö. Det leder till att vårdbehovet blir så mycket större än det blivit om hjälpen getts omgående.

Styrelsen Attention Skaraborg

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy