Annons

Annons

Annons

Ekängen

Debatt
Svarar oppositionen om Billingen: ”Vulgärt påstående”

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Katarina Jonsson (M), kommunstyrelsens ordförande, och Anders G Johansson (M) svarar nu oppositionen kring kritiken mot Billingeprojektet i vad man kallar en slutreplik.

Oppositionsrådet Johan Ask (S) och gruppledarna för V och MP skyndar hastigt förbi det faktum att Migrationsverket hade för avsikt att skriva avtal med First Hotel för att etablera ett flyktingboende. Myndigheten och hotellet var överens och avtalet var klart. Kommunen gjorde förberedelser för att hantera den nya situationen.

Men Alliansen valde att agera för att få en annan utveckling till stånd. Vi stod upp för Billingen som ett vitalt område för Skövdeborna. Vi höll fast vid synen på berget som ett strategiskt utvecklingsområde för Skövde kommun. Med god hjälp av hotellchefen Silvester Jellinek lyckades vi få ägaren på andra och bättre tankar.

Annons

Annons

S, V och MP i Skövde valde att istället ställa sig passivt positiva och välkomnande till att hotellet på berget skulle transformeras till landets största flyktingboende. Vad detta boende hade medfört för Skövde som kommun får vi dessbättre aldrig veta. Inte heller hur det hade påverkat det viktiga Billingenområdet, dess varumärke och förutsättningarna för att alls kunna utveckla det vidare. Alliansens vägval och engagemang gjorde skillnad.

Skillnad gör dessvärre nu också First Hotels ovilja att fullfölja sina åtaganden i det projekt som hade medfört stora vinster till bolaget, kommunen och medborgarna. De kalkyler låg till grund för kommunens bedömningar utgick från en helhet där ett moderniserat hotell och en fullskalig kongressanläggning var väsentliga komponenter vid sidan av det utvecklade friluftsområdet. Avsteg från denna helhet medför naturligtvis att utväxlingen blir lägre och resultatet ett annat än det kalkylerade.

Avtalet förutsätter att parterna parallellt vidtar åtgärder och går i takt. När First Hotel inte hedrar avtalet är det skäl för kommunen att bromsa sina tänkta investeringar. Det vore naturligtvis inte ansvarsfullt av kommunen att ensidigt investera i anslutning till ett nedgånget hotell som visat sig sakna både ambition och förmåga att utvecklas till något annat.

Men att alla investeringar i friluftsområdet Billingen skulle vara bortkastade pengar är däremot ett i det närmaste vulgärt påstående. Företag står i väntläge för att få etablera verksamhet i det Vasaloppscenter som kommer att byggas upp. På Billingen genomförs återkommande arrangemang som lockar besökare till vår kommun. Vid sidan av andra besöksmål bidrar Billingen till att Skövde kommun hittills i år har det tredje största antal gästnätter i Västra Götalands län. Att friluftsområdet är av stor betydelse för idrotten, föreningslivet och människors hälsa behöver knappast förklaras.

Annons

Annons

Vi tycker nu att det får vara nog av trist tillbakablickande och träta. Nu behöver vi samla ihop oss för att på bästa sätta tillvarata den fantastiska tillgång som berget Billingen utgör för Skövde, invånarna och näringslivet.

Katarina Jonsson (M),

kommunstyrelsens ordförande, Skövde

Anders G Johansson (M),

kommunfullmäktigeledamot, Skövde

LÄS MER: Vi hade rätt, ni hade fel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan