Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Debatt
Insändare: Socialnämnden sparkrav övergår mitt förstånd

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

”Kan inte Skövde kommun bara släppa prestigen och säga att de gjorde fel” Det skriver Bosse Svensson i en insändare angående att säga upp hyresavtalet för Sesamhuset.

Skövde kommuns socialnämnd har tidigare tagit sitt ansvar och förstått innebörden av RSMH:s ideella arbete. RSMH står för Riksförbundet för social och mental hälsa.

I tider då den psykiska ohälsan i alla åldrar ökar lavinartat och i tider där människor hamnar i ensamhet/isolering så är det enormt viktigt med stöttande kamratföreningar.

RSMH har daglig verksamhet och ibland även på helger i det röda huset på Regementsgatan 5 vid Trängen i Skövde. Där är många medlemmar som lägger ner mycket tid och kraft helt ideellt. All denna dagliga verksamhet är självfinansierad av medlemmarna.

Dit kommer människor i olika åldrar med olika levnadshistorier för att bara umgås och sitta ner över en fika. Att träffa förstående medmänniskor och där man helt och hållet kan vara sig själv ger ringar på vattnet vilket medför ett bättre liv inte minst socialt.

Annons

Annons

Skövde Kommun hyr Sesamhuset av Skövdebostäder (med en subventionerad hyra) där RSMH Sesam, tjejjouren och NA huserar.

Kommunens kostnad för detta är 150.000 kr per år vilket utgör en försvinnande liten del i kommunens totala budget. Nu har socialnämnden enhälligt beslutat att säga upp hyresavtalet och att berörda föreningar skall "inhysas" i någon lokal eller rum i Socialförvaltningens/socialpsykiatrins befintliga lokaler. Man anser helt enkelt att det blir för dyrt med denna externa lokal trots det alltmer växande behovet. Att några (utan beslutanderätt) reserverar sig utan egna alternativ förvånar mig inte nämnvärt . Frågan har väckts bland besökarna att vädja till bland annat näringslivet eller "miljonärer" om hjälp men är det så det skall vara när man hör politiker slå sig för bröstet och säga att "alla skall vara med" "allas lika värde" och "tillsammans är vi starka"?

Alla vet att kommuner runt om i Sverige tvingas spara och att problem och kostnader lastas över till dem samt att statliga anslag minskar. Detta ser man ju dagligen i media och då måste man spara på rätt sätt.

Att hamna i en institutionslik lokal i en öppen miljö gör att många drar sig för att komma och blir sittande hemma med allt vad det innebär. Många av besökarna kommer nu till en lokal som liknar ett hem och som medlemmarna själva utrustat . Det skapar "rätt" känsla och ger även trygghet och anonymitet vilket många av besökarna värdesätter. För de med panikångest eller social fobi är kommunens alternativ omöjligt.

Annons

Annons

Om bara någon enstaka av alla de som besöker huset hamnar snett i tillvaron med t.ex vårdinsatser som följd så är de 150.000 kr som kommunen sparar in på hyran en "piss i atlanten". Att tro sig spara pengar på detta sätt är så samhällsekonomiskt dumt att man inte tror det är sant.

Att kalla till ett "möte" där beslutet redan var fattat utan någon gjord konsekvensanalys är ju bara ett spel för gallerierna. Varför inte prata med berörda föreningar innan man klubbade besparingen?

Kan inte Skövde kommun bara släppa prestigen och säga att - Vi gjorde fel och det var inte så genomtänkt så vi ändrar vårt beslut.

Kanske är jag dum men detta övergår mitt förstånd.

Så till Socialnämnden ta ert ansvar, se till vinsten för samhället och för guds skull ändra er.

Bosse Svensson

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy