Annons

Annons

Annons

Skara Centrum

Tema spel på Kulturveckan 2019

Programmet för årets Kulturvecka är brett och fullmatat från start till mål när Skaras kulturbyggnader, tåg, ateljéer och gator lyser upp staden med ett utbud av spel i många former.

Årets tema på Kulturveckan i Skara är spel i alla dess former.

Ambitionen med kulturveckan är att det ska innehålla något för alla åldrar och intressen. Den röda tråden i år är alltså spel. Det blir rollspel, skådespel, pianospel, tornerspel, klockspel, fotbollsspel, brädspel, kortspel, dataspel, utspel, disco, utställningar, föredrag och konst.

Lördagen den 12 oktober inleds den följande kulturveckan av årets kulturnatt.

Under dagen håller Charlies teater i en kulturhistorisk tipspromenad för hela familjen. Missar men just denna dag ges en ny chans lördagen därpå, i slutet av kulturveckan.

Annons

På Västergötlands museum invigs en helt ny utställning med Legogubbar av kreatören Rickard Stensby.

Annons

Samtidigt anordnas Lego robot games där det handlar om att jobba kreativt med såväl bygge som programmering i LEGO Mindstorms EV3 och köra en Lego-robot genom en utmanande bana.

Där visas även en utställning av gamla sällskapsspel av samlaren Ronny Hansson. Utställningen visas under hela kulturveckan.

Framåt kvällen blir det också tornerspel och eldshow i Fornbyn av medeltidsföreningen Infensus.

Infensus kommer tillbaka till Fornbyn, nu med en eldshow.

Under kulturnatten går återigen mordtåget från Skara station. Skara skolscens succé från förra året med en mordgåta som publiken på det rullande tåget får vara med och lösa är tillbaka. I år heter föreställningen Sista perrongen och utspelar sig på tåget mellan Skara och Lundsbrunn.

Den officiella invigningen av Kulturnatten sker på nya biblioteket klockan 18.00. Då delas också årets kulturros ut. Därefter ges konserten Game over med Skara kammarkör.

Mer musik blir det i domkyrkan vid två tillfällen under kvällen, klockan 19 och 21 spelar Emil Snabb och Lasse Hagström dataspelsmusik på elgitarr och orgel.

Annons

Annons

Natten bjuder sedan vidare på 80-90-talsfest på Kråks som i år gästas av Lili och Susie.

Återigen blir det nostalgifest på Kråks ned konsert, disco och bar.

Kulturveckan bjuder i övrigt på öppna ateljéer och konstutställningar runt om i kommunen, men också skådespeleri för hela familjen. För de yngre visas Peter Pan på Rosers salonger lördagen den 19 oktober. Samma dag visas teatern Krakel Spektakel för de riktigt små på nya biblioteket.

För de stora erbjuder programmet Som ett jävla solsken, som ges som en kvällsföreställning onsdagen den 16 oktober på Rosers salonger. Föreställningen är skådespelaren Anna-Lena Hemströms teaterbearbetning av Fatima Bremmers biografi om Ester Blenda Nordström. Innan föreställningen får publiken ett förspel av duo Kristall. De spelar pianostycken av kvinnliga kompositörer som verkande runt sekelskiftet 1900.

Mer musikspel blir det på flera ställen under kulturveckan, men veckan avslutas storslaget med Skarabygdens symfoniorkester som med dirigenten Ulf Wadenbrandt spelar High score, en tv-spels- och filmmusikkonsert, även det på Rosers salonger. Skarasonen Mats Bohman är konferencier.

Annons

Kulturveckan bjuder också på en hel del läskigheter. Tisdagen den 15 oktober hålls en föreläsning om skräckförfattaren Stephen King på Nya biblioteket av Hans-Åke Lilja.

Annons

Bilden är från 2016 års spökvandring.

Mot slutet av Kulturveckan är det sedan återigen dags för Katedralskolans elever att bjuda in till spökvandring i Fornbyn. Vid skymningen fredag- och lördagkväll den 18-19 oktober ges den blodisande vandringen som i år heter Paragraf X. I år handlar det om en fruktansvärd utrensning av de fattiga och utslagna.

På ungdomens hus Stureplan i Skara hålls under veckan en rad med aktiviteter och föreläsningar på temat spel. Kulturnatten startar bland annat det men en föreläsning av Kevin Vingéus om spelutveckling och hemligheten bakom spelberoende. Han föreläser även senare under Kulturveckan om hur man blir spelutvecklare.

Kulturveckan arrangeras av Skara kommun i samverkan med kultur-, närings- och föreningslivet, Skara Skolscen, SkaraLundsbrunns järnvägar, Svenska kyrkan, MEGA, Västergötlands museum och en rad engagerade privatpersoner.

Hela programmet för Kulturveckan hittar du här.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan