Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Debatt
Insändare: Skövdes centrum- en plats för möten

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Kommunen har gjort goda insatser som ett nytt torg och upprustningen av Hertig Johans gata. Frågan att ställa sig nu är hur vi fyller dessa platser med innehåll? Det skriver företrädare för Fastighetsägarna Skaraborg.

De senaste årens utveckling av Skövde som stad kan vi genom flera faktorer summera som positivt. Ett ökat antal invånare är en av dessa mätbara faktorer som också ger oss insikt i att staden är attraktiv.

En attraktiv stad medför i sin tur ett ökat behov av bostäder som om det inte möts skapar en bostadsbrist. Staden står då vid ett vägskäl, gasa eller bromsa. Detta gäller många områden och vad blir nästa steg? Kommunen har hittills valt att gasa genom framtagande av planer för fortsatt kommunal service och utveckling samt framtagandet av en ny översiktsplan.

Daniel Kvists insändare ger till detta en tankeställare, där viktiga frågor lyfts fram som vi måste ta med oss i framtagandet av planerna för Skövdes utveckling.

Annons

Att bygga nya bostäder, anlägga nya vägar, öppna nya kollektivtrafiklinjer är en del i framtiden för en kommun som växer. Men vi har också det som redan är etablerat i form av bostadsområden, arbetsplatser, grönområden och ett centrum. Dessa positiva inslag i stadsbilden kommer inte bara att behöva vara en del av det nya utan också på vägen fram bidra till att det blir en stad med framtidsanda som också bevarar sin charm och genuinitet.

Annons

Vi vill därför lyfta fram Skövdes stadskärna som en viktig pusselbit i skapandet av en attraktiv stad. Kommunen har gjort goda insatser i fysisk form, såsom ett nytt torg, upprustning av Hertig Johans Gata med mera. Frågan att ställa sig nu är hur vi fyller dessa platser med innehåll? Hur skapar vi en mötesplats, där människor väljer och vill mötas på?

Låt oss tillsammans utveckla Skövde stadskärna och förtäta staden. Genom att förtäta staden minskar avståndet mellan boende, arbete och service. Närheten påverkar miljön på ett positivt sätt genom att transportberoendet minskar. Närheten gynnar våra näringsidkare i staden som får fler besök när tätheten ökar och restauranger, handel och annat kan hålla en bredd som annars inte vore möjlig. Vi som bor och verkar i staden upplever en stad som lever under dygnets alla timmar och trivselnivån ökar.

Genom att förtäta staden bevaras natur- och jordbruksmark i stadens närhet och transportbehovet för resurser minskar och därmed även utsläppen. Förtätning av citykärnan är ett verktyg för att uppnå en tätare och mer blandad stad som är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig. Även detta är en viktig komponent för att nå målen i klimat- och energifrågor.

Annons

I väntan på mer konkreta planer för framtiden, såsom visioner och målbilder, låt oss inte sitta och vänta, låt oss nu agera i samverkan mellan kommun, näringsidkare och fastighetsägare.

Tillsammans har vi möjlighet att skapa förutsättningar för en mer attraktiv stad som är mer tillgänglig, med bredare utbud och en hållbarhet för kommande generationer att dra nytta av.

Alma Ohlin, ansvarig näringspolitik, Fastighetsägarna Skaraborg

Adam Rapp, kretsordförande, Fastighetsägarna Skaraborg

Fredrik Johansson, vice Kretsordförande, Fastighetsägarna Skaraborg

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy