Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Debatt
Insändare: Verkligheten om Billingehus har kommit i kapp

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Ömsesidiga hot om stämningar via ett öppet krig i media – det är vad Billingeprojektet utmynnat i. Alla de fagra löftena om hundratals arbetstillfällen och hundratusentals besökare har reducerats till ouppfyllda avtalsvillkor och beskyllningar mellan parterna. Det skriver ledande Socialdemokrater i en insändare.

Vi var redan från början – vilket visat sig vara synnerligen välgrundat – negativa till en sådan stor investering som dessutom var avhängig en extern avtalspart. Vi såg framför oss hur hotellet inte skulle leva upp till sin del i avtalet och att kommunen skulle bli stående med redan gjorda investeringar utan att besökarna skulle ha någonstans att bo. Nu är vi där och vi kan egentligen bara beklaga att skattebetalarna tvingats finansiera vad som de facto är en halv produkt.

Hotellets renovering och utbyggnad har hela tiden varit ett bärande argument för Katarina Jonsson och Alliansen. Det var en förutsättning för en lyckad satsning och försvarades med näbbar och klor i bland annat Katarinas inledningsanförande i 2017 års budgetdebatt. När nu verkligheten kommit ikapp har dock tonläget och texten ändrats: i en intervju med Radio Skaraborg 18/9 får Katarina frågan om vad som händer om hotellet inte utför sina åtaganden med kongresshall och renoverade rum och svarar att ”satsningen på Billingen inte är avhängigt hotellet”.

Annons

Annons

Detta ger utrymme för endast en frågeställning: for Katarina med osanning i debatten 2017 eller far hon med osanning nu? Uppenbart är att hon vid ett av dessa tillfällen medvetet fört åhörarna bakom ljuset.

För att sedan gå vidare till bevekelsegrunderna för att över huvud taget genomföra detta projekt så var de argument vi fick höra att det var för att rädda vår framtida välfärd:

”Det är inte för nöjes skull vi gör detta utan för att skapa förutsättningar för att möta den utmaning vi vet kommer.”

”Billingesatsningen är en förutsättning för att Skövde ska stå sig i framtidens konkurrens.”

(Katarina Jonsson och Anders G Johansson, kommunfullmäktige 20170227)

Nästa fråga blir då till dessa hur de nu avser att möta utmaningarna och stå sig i konkurrensen om nu Billingeprojektet som var så centralt inte ros i hamn? De har redan klubbat igenom en skattehöjning på 75 öre så nu återstår att se vad de drar fram ur rockärmen för att rädda oss ur den kris de målade upp.

Vår ambition har alltid varit att upprusta fritidsområdet för Skövdebornas skull. För det hade det inte krävts 12 meter breda skidspår, vidlyftiga planer på gondolliftar eller ett köp av Blå hallen.

Att vi nu väljer att vara delaktiga i den fortsatta processen är för att rädda det som räddas kan och värna om våra gemensamma tillgångar genom att förhindra ytterligare slöseri.

Johan Ask (S)

Janette Leinonen (MP)

Gabryjel Blom (V)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan