Annons

Annons

Annons

Ny fototävling lyfter fram platåbergen

Platåbergens Geopark har tillsammans med Naturskyddsföreningen Skaraborg in till en fototävling för att tolka platåbergslandskapet i Västergötland.

Utsikt från Billingen vid Nolberget med utsikt över Skara och Götene. I horisonten skymtar ett annat platåberg, Kinnekulle.

Fototävlingen börjar i september och pågår fram till maj 2020.

– Många av våra naturpärlor är knutna till vårt unika platåbergslandskap och har stor betydelse för både flora och fauna. Vi känner stort ansvar för de här miljöerna och vill därför gärna samarbeta runt en fototävling, säger Jan Lindholm på Naturskyddsföreningen Skaraborg i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Bilderna ska beskriva ett av geoparkens fyra berättarteman: Ett stycke jordhistoria, Jorden ger liv, Stenen som levebröd och Bergen lever.

– Vi utser tre stycken vinnare tvärs över temana och även en vinnare i varje tema, berättar Anna Bergengren, projektledare för Platåbergens Geopark i pressmeddelandet.

Första pris i tävlingen är en heldag för fyra personer på Halle- och Hunneberg tillsammans med Äventyr och trail. Övriga priser är bland annat vandring på Billingen med Älska Billingen och besök i Lugnås Qvarnstensgruva. Med i juryn är Naturskyddsföreningen, Platåbergens Geopark, geologen Torbjörn Persson, Elinor Karlsson från Falbygdens museum samt fotografen Torleif Halvorsen.

Platåbergens Geopark ska i höst skicka in en ansökan till Unesco om att få status som Sveriges första globala geopark.

– En del av en geoparks uppgift är att få människor att uppmärksamma och engagera sig i sitt landskap och vi tror att fotografering kan vara ett roligt och annorlunda sätt att upptäcka de fantastiska natur- och kulturmiljöer vi har runt oss, säger Anna Bergengren.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan