Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Debatt
Widegren (M): Mörka moln tonar upp sig i ekonomin

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Sverige och Skaraborg måste förbereda sig inför ett nedåtläge, anser riksdagsledamoten Cecilia Widegren (M).

Vackra sensommardagar kan få oss att inte se de mörka moln som tornar upp sig i ekonomin. Nedåtsignaler, avtagande orderläge och länder som tar på spenderbyxor för att satsa sig ur, när det internationella mycket långa högkonjunkturen avviker.

Sverige och Skaraborg närmar sig en avmattningsfas, men när en eventuell lågkonjunktur kommer vet vi inte. Men för detta nedåtläge måste Sverige och Skaraborg nu förbereda sig för. När ekonomin utvecklas på ett annat sätt, är det viktigt att först och främst prioritera det som är statens grundläggande ansvar och se till att genomföra långsiktiga reformer för arbete, trygghet och kvalitet i vård och skola.

Annons

Annons

Sverige stora utmaningar med det mest grundläggande i en demokratisk rättsstat – vår trygghet, för t ex avrättningar på öppen gata, otrygghet t ex bland tjejer, för få utrikes födda som kommer till sin rätt på arbetsmarknaden, strukturproblem i vården, att arbetslösheten håller åter på att öka samt att klyftan mellan stad och land ökar.

Moderaterna vill därför att höstens budget skall vara mycket tydlig. Prioritera och fokusera på det som är viktigast. Sverige måste hushålla med de gemensamma resurserna. Det är helt rätt läge att nu satsa på kärnverksamheter, så som polisen, vården, skolan, förvar och rättsväsende. Att införa friår, som ger några betald ledighet på bekostnad av andras slit, har Sverige inte råd med. Nu är inte tid för mer betald ledighet. Det finns inte utrymme för fler familjeveckor och friår som gör att människor jobbar mindre. När konjunkturen viker är det tid för precis tvärtom, fler i arbete och fler som är med och bidrar till det gemensamma.

Det krävs nu istället en tydlig arbetslinje, ett upprättat samhällskontrakt och en tillväxtpolitik som gör att välfärden stärks istället för att försvagas.

Alla som kan jobba ska jobba, inte gå på bidrag. Men om man är sjuk och inte kan jobba, då ska man ha bättre stöd av samhället än man får idag. När färre fullt arbetsföra går från bidrag, då blir det mer resurser till sjuka och utsatta. Moderaterna föreslår därför regeringen att vara tydliga och satsa på kärnområden som välfärd, polis och rättstrygghet. I årets budget satsade vi, över 20 miljarder på dessa kärnområden, för det krävdes tydliga viktiga prioriteringar. Det kommer vi att göra även i nästa års budget.

Cecilia Widegren (M), riksdagsledamot

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy