Annons

Annons

Växande slukhål oroar - tomtägaren: ”Ingen vill ta ansvar för problemet”

Slukhålet i familjens trädgård har täckts över med stegar och presenning för att de boende inte längre klarar av att se förödelsen.

Annons

Turerna kring slukhålet på Eriksdalsgatan går vidare.

– Det tycks vara upp till oss att driva den här frågan vidare. Vi har bott i det här huset i 20 år och det är klart att många i området är oroliga, säger fastighetsägaren.

Samtidigt fortsätter hålet att växa.

Även en del av Eriksdalsgatan drabbades och medan kommunen undersökte orsaken stängdes den av.

Utvecklingen i parets trädgård inspekteras varje dag, men kommunen anser inte i dagsläget att det är deras sak så länge det inte utvidgar sig till gatan.

Slukhålet har täckts med stegar och presenning för att de boende inte längre klarar av att se förödelsen.

Annons

Det har förts regelbundna dialoger med kommunen och försäkringsbolaget, men hittills har man inte kommit fram till någon lösning i ansvarsfrågan. Området inspekteras varje dag för att se att det inte sker några snabba förändringar.

Annons

Det är nu sex månader sedan hålet dök upp på gräsmattan i samband med en provborrning för bergvärme på en grannfastighet, sedan brast också delar av gatan utanför tomten. Detta gjorde att kommunen under en period spärrade av vägen, medan deras personal kontrollerade vad som kunde ha orsakat det nya raset. Gropen på tomten lades igen, men rasade på nytt.

Expertens slutsats

Statsgeologen Björn Wiberg har studerat markförhållanden i området kring Eriksdalsgatan. Han har tidigare presenterat en teori om varför slukhålet dykt upp på gräsmattan till en av villorna.

– Den enda förklaring jag kan komma på är att det finns en grusbädd cirka 15 meter ner i marken och ovanför ett lager av lera. När man gjorde en borrning för bergvärme på grannfastigheten har grundvattnet kommit i rörelse, förklarar Björn Wiberg på myndigheten Sveriges geologiska undersökning.

Vulkanlera kan stoppa

Han har också tittat på flygbilder från 1960-talet och kunna konstatera att det inte tycks ha funnits några industrier i det aktuella området på Östermalm.

Annons

Men vad ska en husägare göra om man råkar ut för något sådant här?

– För det första ska man använda ett material som tätar, grus är ett av de sämsta materialen man kan använda och det är därför igenfyllningen av hålet inte fungerat och det kommit tillbaka, menar Björn Wiberg.

Statsgeologen menar att ett dyrt, men effektivt material är bentonit.

– Det är en slags vulkanlera som fördubblas i storlek när den kommit ner i marken.

Annons

Detta samtidigt som turerna i ansvarsfrågan debatteras vidare.

– Det enda jag kan konstatera är att ingen vill ta ansvar för hålet, säger fastighetsägaren.

LÄS: Expertens förklaring till slukhålet

LÄS: Skyfallet fyllde källare

LÄS: Grundvatten bakom slukhålet

LÄS: Eriksdalsgatan grävs upp och undersöks

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy