Annons

Annons

Annons

Skövde

Pipilotti medverkar när unika konstverket i Skövde invigs

Den schweiziska konstnären Pipilotti Rist kommer att medverka när konstverket på nya p-huset vid Mode invigs. Det skriver Skövde kulturhus i ett pressmeddelande.

Pipilotti Rist

Den 24 augusti invigs videokonstverket Lugna vågor lugna sinnen punkt, för punkt på parkeringshuset Mode. Det är schweiziska konstnären Pipilotti Rists första offentliga konstverk i Sverige och konstnären kommer själv att medverka på invigningen.

Annons

Det 18 meter långa videoverket visas på fasaden till det nybyggda parkeringshuset intill Skövde Resecentrum.

”I schweiziska konstnären Pipilotti Rists nya stora offentliga videokonstverk precis bredvid tågstationen i Skövde blandas sprakande färger, intima drömlandskap och ett abstrakt bildspråk med stadens energi och puls i en upplevelse olik allt annat” skriver Skövde konstmuseum i ett pressmeddelande.

Annons

LÄS MER: Flera träd i vägen - nu ska de sågas ned

LÄS MER: Nej, detta är inte det färdiga konstverket

LÄS MER: Konstverk för 3,3 miljoner kronor

Beslutet att parkeringshuset skulle få en konstnärlig utsmyckning togs i byggnadsnämnden 2017. Därefter har Thomas Oldrell och Tomas Asplund Gustafsson på Skövde konstmuseum fått uppdraget att verkställa beslutet.Utifrån verkets storlek och plats kom de fram till att de ville göra något utöver det vanliga. När finansieringen på 3,3 miljoner var klar kunde man gå vidare med den intentionen.

– Det här är en ny plats som inte funnits tidigare och som passeras av många. Vi ville göra det ordentligt med avsikt att göra en markering. Här ska bli något som kan bli en attraktivitet i sig, säger Thomas Oldrell. Att det skulle bli någon form av videokonst bestämdes också ganska omgående.

Annons

”Vi kände att det här är ett jättespännande tillfälle att titta på något som jobbar med rörlig bild, det har vi inte tidigare gjort i det offentliga rummet i Skövde”, sa Thomas i en tidigare intervju med tidningen.

Och valet av konstnär var också givet.

”Pipilotti Rist är en av de största stjärnorna på videokonsthimlen. Den enda gång hon gjort ett offentligt verk i Norden tidigare är i Oslo, så någonstans där kände vi att drömmen var Pipilotti men i realiteten kanske det inte skulle bli så”.

Nu blev det så och om ett par veckor är det alltså invigning.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan