Annons

Annons

Annons

Jönköping

Utpressare låser datorn – hjälp finns att få

Text

Datorn låser sig helt och du krävs på pengar för att inte förlora dina filer. Den typen av brott kallas för ransomware och få som utsätts väljer att polisanmäla.

Den som drabbas kan vända sig polisens avdelning No More Ransom som är ett europeiskt polissamarbete mot cyberbrottslighet, uppger polisen.

När datorn låser sig och det kommer ett meddelande om att du måste betala om du vill behålla dina filer är det inte ovanligt att utpressarna får sin vilja igenom. Polisen informerar nu om att det finns hjälp att få.

Ramsomware beskrivs av polisen som ett av mest snabbväxande hoten inom cyberbrottslighet och det drabbar såväl privatpersoner som företag och myndigheter.

Annons

– Om man drabbas är vår rekommendation att aldrig betala lösesumman. Dels finns det flera fall där man inte fått tillbaka sin information trots att betalning skett. Dessutom gynnar varje betalning organiserad brottslighet. Genom att vända sig till No More Ransom kan den som drabbas i stället få hjälp att låsa upp datorn, säger Johannes Welin, kommissarie på polisens nationella it-brottscentrum, till polisens hemsida.

Annons

Stort mörkertal

För att få bättre möjligheter att bekämpa ransomware anser polisen att fler behöver polisanmäla att de har blivit utsatta. Det är oklart hur vanligt det är att utsättas för ransomware eftersom mörkertalet beräknas vara stort.

– Vår förhoppning är att fler får upp ögonen för att det går att få hjälp vid den här typen av brott. Det ger oss också mer kunskap om nya typer av ransomware som vi behöver hitta lösningar till, säger Johannes Welin.

Den som drabbas av de digitala utpressarna riskerar att förlora viktiga dokument som är sparade på datorn och för företag och myndigheter kan det även innebära driftstopp som snabbt kan bli mycket kostsamma.

– Den här typen av gränsöverskridande brottslighet går bara att bekämpa genom internationell samverkan, säger Johannes Welin.

Hjälpt 200 000 personer

Det europeiska polissamarbetet No More Ransom startade för tre år sedan och de uppger att de sedan dess har kunnat hjälpa omkring 200 000 personer runt om i hela världen och har med den hjälpen kunnat förhindra att över 1 miljard kronor i lösesummor inte har betalats ut till kriminella personer.

Annons

Om du har blivit utsatt bör du kontakta polisen och du kan även göra en anmälan på No More Ransoms hemsida som är knuten till det europeiska polissamarbetet Europol.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan