Annons

Annons

Annons

Kämpig revansch för skogssvampen

Förra årets torka resulterade i en bottennivå för svampskörden. I år är det bättre, men svamp behöver regn för att frodas, och just nu behövs det lite mer nederbörd för att det ska ta fart ordentligt i skogarna runt om i Skaraborg.

– Det har varit lite för varmt, säger Kurt-Anders Johansson, ordförande för Skövde Naturförening.

Förra årets torka resulterade i en bottennivå för svampskörden. I år är det lite bättre.

Regn är kanske inte något som de flesta går och väntar på under sommaren, men är du svampentusiast kan solskenet efter skuren komma i form av skogens guld. Förra årets torka resulterade i en bottennivå för svampskörden. Men även fast vädret inte har varit det optimala för svampväxten detta året, så är det en klar förbättring. Detta säger Kurt-Anders Johansson, ordförande för Skövde Naturskyddsförening.

Annons

Annons

– Det är mycket bättre än förra året! Jag har inte plockat något själv, men jag har sett en hel del svamp. Både ätliga och oätliga.

För att svampen verkligen ska fortsätta växa så krävs det mer regn, förklarar han.

– Det har varit lite för varmt och soligt. Svampen är beroende av att det regnar.

Experten tipsar

Samtidigt får områdena kring Billingen tummen upp av en erfaren svampplockare. Michael Krikorev är svampkonsult och författare till en rad böcker om svampplockning. Han driver sen några år tillbaka hemsidan Svampguiden, och han säger till tidningen att i områdena kring Billingen går det enkelt att hitta bra med svamp under rätt säsong.

– Det finns en hel del bra skogar där, säger han och fortsätter med att förklara hur det är viktigt att veta vilken typ av svamp man ska leta efter.

– Om du är nybörjare är det viktigt att läsa på innan du går ut och plockar. Lär dig två eller tre olika svampsorter för varje säsong och leta efter en art i taget.

Runt 100 ätbara sorter

Enligt Krikorev finns det runt 5000 olika svampsorter i Sverige, där drygt 100 ska vara ätbara. Samtidigt som det är viktigt att veta vilka som går att äta, är det minst lika viktigt att veta vilka man ska undvika.

– Det finns ju en handfull som faktiskt är dödligt giftiga, och hyfsat vanliga att hitta. Så att lära sig dem är ju väldigt viktigt.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan