Annons

Annons

Annons

Test avslöjar: Favoritglassar innehåller skandalämnet

Text

Lagom till sommarvärmen har tidningen Råd & Rön genomfört ett test bland de svenska glassdiskarna. Testet visar att över 50 sorter av favoriterna innehåller den omdiskuterade palmoljan.

OBS! Bilden är en genrebild.

Aftonbladet har tagit del av ett test som tidningen Råd & Rön har gjort inför sommaren. I testet har de gått igenom glassdiskarna hos de tre största matkedjorna i Sverige, det vill säga Ica, Coop och Axfood (Hemköp och Willys).

Annons

Annons

Det testet har visat är att flera av favoritglassarna, till exempel Sandwich och Storstrut, inte bara innehåller grädde, ägg och socker.

Den omdebatterade palmoljan upptäcktes i 51 glassförpackningar. Palmoljan är populär hos tillverkare men får kritik bland konsumenter. Det som gör att oljan är kontroversiell är att odlingarna som finns i Indonesien och Malaysia förknippas med skövling av regnskog och problem för dem som jobbar på plantager.

ICA menar att de använder sig av certifierad palmolja men Naturskyddsföreningen menar att det inte är tillräckligt för att garantera att oljan är hållbar.

– RSPO-certifieringen är förstås bättre än ingen alls, men vi tycker inte att den i sin nuvarande form garanterar mot skogsskövling, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare, till Råd & Rön, skriver Aftonbladet.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan