Annons

Annons

Annons

Jönköping

Hotade ansvarig utgivare – nu döms de åtalade

Text

I våras åtalades en man och en kvinna i 50-årsåldern för att ha hotat Jönköpings-Postens dåvarande ansvarige utgivare Marie Johansson Flyckt och hennes vän.

Nu döms båda för olaga hot.

– Det här handlar inte om mig som person, det är inte det viktiga. Det är principen som är viktig, säger Marie Johansson Flyckt efter beskedet.

Jönköpings-Posten anmälde tidigt hoten till polisen och ärendet ledde senare till åtal.

I augusti förra året arrangerade Jönköpings-Posten en stor politisk debatt på krogen Harrys i centrala Jönköping. När JP:s dåvarande ansvarige utgivare, Marie Johansson Flyckt, skulle lämna Harrys tillsammans med en vän blev hon stoppad av en man och en kvinna. De båda har tidigare varit aktiva politiker i Jönköpings kommun och var missnöjda med en publicering som JP hade gjort ett par år tidigare.

– Kvinnan hälsade först och tog i hand men hon blev obehaglig och hotfull. De orden hon sen uttryckte var en vilja att döda, det var ett dödshot och hon sa det flera gånger, sa Marie Johansson Flyckt efter händelsen.

Annons

Annons

Kvinnan ska ha hotat att strypa Marie Johansson Flyckt. När Marie Johansson Flyckts vän försökte avstyra situationen, blev även vännen hotad. Situationen lugnade ner sig när personal bad mannen och kvinnan att lämna restaurangen.

I våras åtalades mannen och kvinnan vid Jönköpings tingsrätt för olaga hot och för ett par veckor sedan hölls rättegången. Båda har förnekat brott.

Dödshotet mot Marie Johansson Flyckt prövades i rätten för tre veckor sedan.

Under onsdagen meddelades domen och båda de åtalade döms för olaga hot. Kvinnan döms för att ha hotat Marie Johansson Flyckt.

"Det har varit fråga om ett hot som kunde förväntas innebära att Marie Johansson Flyckt skulle känna allvarlig fruktan för egen säkerhet till person", skriver tingsrätten i domen.

Mannen döms för att ha hotat hennes vän på samma grund.

Påföljden är villkorlig dom för kvinnan och mannen döms till villkorlig dom och dagsböter. Båda ska även betala skadestånd på sammanlagt 12 000 kronor till Marie Johansson Flyckt och hennes vän.

JP:s tidigare ansvarige utgivare var lättad och glad efter att tingsrätten meddelat domen.

Annons

– Det är skönt att kunna sätta punkt och dessutom få rätt. Det visar att systemet fungerar, säger Marie Johansson Flyckt.

Annons

– Att tingsrätten väljer att fälla båda två är en bekräftelse på att detta inte är acceptabelt.

Det är inte vanligt att fall av detta slag ens leder till åtal, har Jeanette Gustafsdotter, vd för branschorganisationen Tidningsutgivarna, tidigare konstaterat. Att det nu även leder till en fällande dom kan skicka en viktig signal, menar Johansson Flyckt.

– Mycket av den här typen av hat kommer spontant och i affekt, man kanske inte funderar på följderna av det man säger. Den här domen hoppas jag på sikt kan innebära att hat och hot minskar, att demokratibrott minskar. Det är viktigt att man nu ser till att lagföra den här typen av brott.

– För det här handlar inte om mig som person, det är inte det viktiga. Det är principen som är viktig.

Hur har du upplevt rättsprocessen?

– Den har fungerat bra och jag jag har känt mig trygg med den. Det har framför allt varit skönt att se hur åklagare och rättssystem tar det på allvar, och att nu kunna känna att man inte behöver vara rädd. I början kollade jag runt hörnet lite extra, både på stan och på krogen, men nu känner jag mig trygg.

Domen kan överklagas till Göta hovrätt och det ska göras senast 17 juli.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan