Annons

Annons

Annons

Jönköping

Quiz: Tio frågor om midsommar

Text

Midsommar förknippas med dans runt stången, kransar och att plocka blommor. Det är även en traditionstyngd högtid för mat och dryck.

Testa i vårt quiz vad du kan om olika företeelser som kan förknippas med midsommar. Rätt svar hittar du i en länk i slutet av artikeln.

Midsommarstången - kanske det som allra mest förknippas med storhelgen?

1. Midsommarafton infaller sedan 1953 alltid på fredagen mellan 19 och 25 juni. Tidigare var midsommarafton ett bestämt datum som därmed alltid flyttades mellan olika veckodagar. Vilket var datumet?

1. 23 juni

X. 24 juni

2. 25 juni

2. En gammal midsommartradition är att plocka blommor för att kunna drömma om sin blivande livskamrat. Hur många olika sorters blommor ska du plocka enligt traditionen?

1. Sex

X. Sju

2. Nio

3. Tiden på året då dagarna är som som allra ljusast firas främst i Nordeuropa och högtiden har inte samma namn i alla länder. I vilket land kallas högtiden för Jani?

Annons

1. Finland

X. Estland

Annons

2. Lettland

4. Färskpotatis tillhör den mat som kanske är allra mest förknippad med midsommar i Sverige. Potatisen beräknas ha kommit till Europa från Sydamerika på 1500-talet. I vilket nuvarande land upptäckte spanjorerna potatisen?

1. Colombia

X. Peru

2. Bolivia

5. Svenskarnas alkoholkonsumtion ökar rejält vid midsommar. Torsdagen före midsommarafton är den dagen på året då allra flest människor handlar på landets Systembolag. Hur många svenskar beräknas besöka Systembolaget den dagen?

1. 850 000

X. 975 000

2. 1,1 miljon

6. För många är snaps, eller rättare sagt kryddat brännvin, också en del av midsommarfirandet. Vilken av de svenska snapssorter som i dag finns till försäljning är äldst och lanserades första gången år 1891?

1. O.P Anderson

X. Skåne Akvavit

2. Bäska Droppar

7. Midsommarfirande innebär att många reser till populära semesterorter i Sverige och där är det inte ovanligt att storhelgen leder till fler ingripanden från polis, räddningstjänst och ambulans. I vilket län var ökningen av SOS-samtal allra störst under fjolårets midsommarhelg?

1. Hallands län

X. Gotlands län

2. Kalmar län

8. William Shakespeares "En midsommarnattsdröm" skrevs i slutet av 1500-talet och har blivit en klassiker inom litteraturen. Vad heter älvväsendet som spelar en betydande roll i berättelsen?

Annons

1. Puck

X. Othello

2. Shylock

9. Sommarens ljusaste dagar har även blivit omskriven i barnlitteraturen. Vilken populär barnboksförfattare skrev "Farlig midsommar" år 1954?

Annons

1. Astrid Lindgren

X. Tove Jansson

2. Lennart Hellsing

10. Många fotbollsälskare har en särskild relation till midsommarafton 1994 då Sverige på natten vann en klassisk seger mot Ryssland i fotbolls-VM i USA och tv-kommentatorn Arne Hegerfors sade: "Nu firar vi midsommar i Pontiac Silverdome". I vilken amerikansk stad låg den omtalade matcharenan?

1. Dallas

X. Detroit

2. San Francisco

Här är de rätta svaren.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan