Annons

Annons

Annons

Hög hastighet utanför Kavelbrogymnasiet

Hastigheten utanför Kavelbrogymnasiet är alldeles för hög.

– Många av bilisterna höll 70 trots att det handlar om en 40-sträcka, konstaterar Ulla-Britt Hagström i Motormännen Skaraborg.

Organisationen har också gjort mätningar i Falköping och Mariestad.

– Många av bilisterna höll 70 trots att det handlar om en 40-sträcka utanför Kavelbrogymnasiet, konstaterar Ulla-Britt Hagström i Motormännen Skaraborg.

Motormännen har mätt hastigheten vid fem skolor i Falköping, Mariestad och Skövde.

– Det är Kavelbrovägen i Skövde som sticker ut. Visserligen är det en gymnasieskola, men grupper av ungdomar kliver av bussen och går över gatan trots att en gångtunnel finns fortsätter Hagström.

Annons

Annons

Där kan de enligt mätningarna möta en bil i upp till 70 kilometers hastighet.

– Endast 17 procent av fordonsförarna höll hastigheten och 13 procent låg över 56 kilometer i timman på en 40-sträcka. Det finns naturligtvis många åtgärder man kan vidta, men en möjlighet är blinkande skyltar som visar bilarnas hastighet, konstaterar Hagström.

Däremot har det blivit betydligt lugnare vid Lundenskolan på Mariestadsvägen. Drygt hälften av förarna höll hastigheten 30 kilometer i timman och endast en förare var uppe i 60.

– Vägombuden kunde följa mönstret där bilarna saktade in vid övergångsstället. Barnen kunde sedan gå lugnt över till skolan trots att sikten var skymd av buskage.

Hastigheten mättes också i Mariestad vid Högelidsskolan, där 47 procent höll över 30.

Vid Centralskolan i Falköping låg hälften av förarna mellan 31 och 40. Motormännen har också gjort mätningar vid Ållebergsgymnasiet.

Inför skolstarten i höst kommer Motormännen att presentera resultatet.

–Det är viktigt att Motormännen arbetar förebyggande och informerar. Detta för att skydda de oskyddade trafikanterna.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan