Annons

Annons

Annons

Unga engagerade i EU-valet: "Det är lika viktigt som alla andra val"

Text

Under fredagen anordnades en paneldebatt mellan partiernas ungdomsförbund inför EU-valet på Västerhöjdsgymnasiet. Bakom initiativet till stod skolans elevkår.

– Vi vill få fler att engagera sig och fler att rösta, säger Emma Löfstrand, ordförande i elevkåren.

Under fredagen anordnade elevkåren på Västerhöjdsgymnasiet en paneldebatt mellan samtliga partiers ungdomsförbund inför EU-valet.

Grimur Gudmunsson och Emma Löfstrand sitter båda i elevkårens politiska utskott som står som initiativtagare till fredagens paneldebatt.

Under fredagen kom samtliga ungdomsförbund från de partier som representeras i EU till Västerhöjdsgymnasiet. Förutom att informera elever om respektive partis politik stod en paneldebatt med EU-frågor i fokus. Initiativtagare till debatten, som hölls i Västerhöjdsgymnasiets kafeteria, var skolans elevkår där Emma Löfstrand från årskurs två är ordförande.

Annons

– Vi är en skola där många är politiskt aktiva i olika partier, och eftersom det generellt är lägre valdeltagande i EU-valet vill vi helt enkelt få få fler att engagera sig. EU-valet är lika viktigt som andra val och vi vill fler ska vilja rösta, säger hon.

Annons

För många elever är det första gången som de får rösta. Petter Virtanen, som läser samhällsprogrammet, är en av dom.

– Jag ska rösta, även fast jag inte är så insatt så är det viktigt, säger han.

Strax innan debatten drar igång är det nästan fullsatt i kafeterian. Elina Ek läser andra året på handelsprogrammet och är en av de som tagit plats på en stol i kafeterian.

Många elever samlades i kafeterian för att lyssna på fredagens partidebatt.

Elina Ek och Erika Isaksson tycker det är bra att partiernas ungdomsförbund kommer till skolan så att eleverna kan få veta mer om varje parti.

Ska du rösta i EU-valet?

– Ja jag tror det i alla fall. Jag är dock inte så insatt.

Vad tycker du om att partiernas ungdomsförbund kommer till skolan?

– Det är jättebra. Om man är osäker får man får mer kunskap om vad man kanske vill rösta på. Det är heller inte så ofta man läser om partierna på nätet, då är det bra att de kommer hit, säger hon.

Klasskompisen Erika Isaksson har ännu inte fyllt 18 år, men hade röstat om hon hade fått.

– Genom att rösta så kan man påverka, vilket är jätteviktigt, säger hon.

Det är alltså representanter från samtliga partiers ungdomsförbund som under en timme debatterar kring frågor som rör EU. De har dock varit på plats hela dagen för att svara på elevernas frågor. Emil Lundblad som läser sista året på samhällsprogrammet tycker det är intressant att få veta vad alla partier tycker i de olika frågorna.

Annons

Annons

Emil Lundblad ska rösta i EU-valet

Ska du rösta i EU-valet?

– Ja, det ska jag . Det är viktigt att använda den rösträtt man har, för det är inte alla länder som har det, säger han.

Alice Kayemb och Erika Högberg, som läser andra året på omvårdnadsprogrammet, tycker inte att EU-valet får lika mycket uppmärksamhet som riksdagsvalet. Därför är de båda lite kluvna på om och vad de ska rösta på.

– Jag är inte så påläst så jag har inte bestämt mig än, men det är jättebra att partierna kommer hit och pratar så man får veta vad de tycker i olika frågor, säger Alice Kayemb.

Finns det någon fråga som är extra viktig tycker du?

– Vård och skola tycker jag är mest viktigt.

Klasskompisen Emma Högberg håller med om att vård är en viktig fråga, men hon är också lite kluven kring EU-valet i stort.

– Jag har inte läst på så mycket än, men det är bra att man kan lyssna på debatten idag och få sig en tankeställare kring vad man ska rösta på, för det är väldigt viktigt.

Klasskompisarna Tanja Sadiq och Linn Berkelind får inte rösta i årets val, men tycker det är viktigt att man tar vara på sin rätt att rösta.

Trots att flera elever ännu inte får rösta, är det många som är intresserade och engagerade. Linn Berkelind och Tanja Sadiq läser första året på naturvetenskapliga programmet - och trots att de inte är röstberättigade, ser de fram emot paneldebatten.

Annons

Vilka frågor tycker ni är viktigast?

– Miljö och klimatet, helt klart, säger Tanja Sadiq.

Linn Berkelind håller med.

– Ja, klimatet men också mänskliga rättigheter med tanke på de högerpopulistiska partier som växer fram idag, säger hon.

Även fast de inte får rösta i årets EU-val tycker de att alla borde använda sin rösträtt.

– Det är så himla viktigt att faktiskt använda sin rätt till att rösta. Det är inte alla som har det.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan