Annons

Annons

Annons

Skövde

Alliansen vill höja skatten för Skövdeborna

Text

Alliansen flaggar för tuffare tider och vill höja skatten med 75 öre.

– Men vi tror inte enbart på att använda oss av skatten utan på att även höja en del avgifter. Men vilka det blir får vi se i höst, säger Katarina Jonsson (M).

Katarina Jonsson (M), Marianne Gustafson (KD), Ulla-Britt Hagström (L) och Ulrica Johansson (C).

Timmersdalabygdens utredningsgrupp: Veronica Lilja, Kjell Klason, Lennart Lundgren och Oscar Svantesson.

"Att höja skatten är inget man gör lättvindigt, att sänka den är betydligt lättare", säger Katarina Jonsson.

En sådan tänkt höjning av taxor och avgifter förväntas ge 19 miljoner kronor.

Den samt en skattehöjning är två av de förslag som ligger i Alliansens förslag till strategisk plan med budget för 2020–2022.

Annons

Annons

Den presenterades av kommunstyrelsens ordförande Katarina Jonsson (M) på kyrkbacken i Timmersdala.

Förslaget bygger på antagandet att det blir tuffare tider rent ekonomiskt för kommunen då staten inte skjutit till bidrag till kommunerna.

– Sedan har vi det demografiska dilemmat där färre invånare ska försörja fler. Vilket redan nu resulterar i lägre skatteintäkter för kommunerna, säger Katarina Jonsson.

Men tanken är inte att spara sig ur krisen utan Alliansen räknar med att kommunen ska gå med vinst. Första året med cirka 100 miljoner kronor, andra året med ett plus på 66 miljoner och tredje året med ett överskott på nära 88 miljoner kronor.

– Skulle vi i slutändan gå med mer vinst än beräknat så kommer vi att sänka skatten. Att höja den är inget man gör lättvindigt, att sänka den är betydligt lättare, säger Katarina Jonsson.

Politikerna: Katarina Jonsson (M), Marianne Gustafson (KD) , Ulla-Britt Hagström (L) och Ulrica Johansson (C) höll i pressträffen där även Timmersdalabygdens utredningsgrupp fanns på plats.

Skälet till valet av plats: Man ville manifestera att det är dags att satsa även i ytterområdena.

– Det här är inget nyvaket intresse. Utan nu har vi fått bra snurr på Skövde som tätort och nu vill vi få hela kommunen att växa. Vi vill också ta vara på det engagemang som finns i ytterområdena.

I vinter ska Skövdebostäder börja bygga 13 nya lägenheter i Timmersdala som ska stå inflyttningsklara under hösten 2020. Så är det i alla fall planerat.

Annons

Timmersdalabygdens utredningsgrupp ville därför veta om det även betyder satsningar på förskola och barnomsorg.

Annons

– Det kommer inte bli någon ny skola. Kommunen har gott om tomma lokaler, så det handlar mer om att titta på sådana lösningar, säger Katarina Jonsson.

Exempelvis står det gamla kommunalhuset i Timmersdala tomt och kommunen säger sig också vara öppen för alternativa driftformer såsom föräldrakooperativ och förskolor i privat regi.

Målet på att nå en befolkning på 60 000 invånare i kommunen står fast.

– Vi kommer att bygga bostäder i den takt som är planerad, säger Katarina Jonsson.

Hon förklarade att det handlar om att hela Skövde ska vara en attraktiv kommun som människor vill besöka, bo och arbeta i.

– Det är avgörande för att vi ska bli fler som bidrar till att finansiera välfärden, samt skapa nya och säkra befintliga arbetstillfällen i Skövde.

Strategierna handlar om bostäder, besöksnäringen, Högskolan och Science Park Skövde, ASSAR och framtidens industri, en attraktiv stadskärna, satsningar i ytterområdena och på infrastrukturen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan