Annons

Annons

Annons

Butikskedjorna följer efter varandra: Då slutar de sälja engångsgrillarna

Text

På grund av förra sommarens torka stoppade flera butiker försäljningen av engångsgrillar. Nu har flera livsmedelskedjor bestämt sig för att ta bort dem ur sortimentet helt, rapporterar TT.

Men lagren butikerna har ska sälja slut först.

Engångsgrillar har uppmärksammats för att utgöra en brandfara. De ställs ofta direkt gräs samtidigt som de blir väldigt varma undertill. Bilden är en arkivbild.

Engångsgrillarna har uppmärksammats för att de är brandfarliga, men de har också fått kritik för att vara miljöskadliga. Redan i oktober förra året gick Ica ut med att man slutar sälja engångsgrillar helt och hållet.

– Dagens engångsgrillar är inte optimala för miljön, de är svåra att ta hand om. Aluminium och nedbrytning går inte ihop, sa Tony Holmberg, vd för Ica special till nyhetsbyrån TT då.

Annons

Nu har även Coop och Lidl beslutat att slopa också försäljningen av engångsgrillar, rapporterade Dagens Nyheter förra veckan.

Annons

– Det vi gör nu är att ta bort dem ut sortimentet, men vi säljer de grillar vi har, säger Petra Whitehead, pressansvarig på Lidl, till TT.

Också på Ica och Coop kommer man sälja slut på sina lager, men det beställs inte in nya engångsgrillar, enligt butikernas uppgifter till TT.

– Vi ser att vi har rätt mycket i lager, för försäljningen tog i princip slut vecka 30 förra sommaren. Nu är efterfrågan lägre, för vi gör ingen reklam för dem och konsumenter tänker nog till innan de köper. Vi kommer nog ha engångsgrillar under en stor del av sommaren, säger Coops presschef Tobias Rydegren.

Dagligvaruhandeln är dock överens om att inte sälja engångsgrillar under perioder då det råder eldningsförbud.

Willys och Hemköps ägare Axfood sa efter sommaren 2018, då stora skogsbränder härjade i Sveirge, att man övervägde att ta bort engångsgrillar ur sortimentet. Men Axfood har ännu inte fattat något slutgiltigt beslut i frågan, uppger företaget för TT.

– Vi letar efter bra alternativ till engångsgrillen som är mer hållbart, men ännu har vi inte hittat något, säger Claes Salomonsson, pressansvarig på Axfood.

Aluminiumformen i engångsgrillen har uppmärksammats som en miljöbov. Metalldelar i grillarna återvinns sällan. Bilden är en arkivbild.

Annons

Engångsgrillar fasas även ut hos bensinkedjor. Circle K slutade förse sina stationer med engångsgrillar förra veckan, uppger företaget till TT. OKQ8 har i nuläget stoppat försäljning där det råder eldningsförbud och har tagit beslut om att fasa ut dem.

Preem har säljstopp under rådande vårtorka, men det är oklart hur länge det kommer gälla.

– Vi stoppade i torsdags eller fredags i förra veckan, och det gäller tills vidare eftersom det är så torrt, säger Preems presschef Ludwig Kollberg till TT.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan