Annons

Annons

Annons

Skövde

Här lämnar barnen Varolabornas krav till politikerna

Text

1464 personer har sagt sitt. Varola skola måste få vara kvar.

Inför måndagens fullmäktige uppvaktades politikerna med en namninsamling. Dessutom överlämnades en avsiktsförklaring om att man vill undersöka möjligheten att starta friskola och därför vill ha skolan kvar i nuvarande form ytterligare ett år.

Johanna Nyberg och Mindy Philman överlämnade en namninsamling och avsiktsförklaring om att starta friskola från Varolaborna till barn- och utbildningsnämndens vice ordförande Anna Ljungberg (M).

Anna Ljungberg tog emot pappren från Johanna och Mindy och kommer nu att ta med sig materialet till övriga ledamöter i nämnden.

En delegation från Varola var på plats i stadshuset på måndagskvällen.

Johanna Nyberg och Mindy Philman är elever på Varola skola och vill ha sin skola kvar. På måndagskvällen var det de båda som fick gå i spetsen för en grupp Varolabor, som passade på att göra en uppvaktning av ansvariga politiker strax innan kvällens fullmäktige skulle starta.

Annons

Annons

Inbäddat innehåll

I ett prydligt paket omslaget av blågula band fanns listorna med alla namn på dem som skrivit på till förmån för skolans fortlevnad. Därtill lämnades ett separat papper med den avsiktsförklaring om att starta en friskola i Varola, som ett antal föreningar i bygden nu gått samman om att jobba för.

I anslutning till detta har man också kommit in med en vädjan om att nedläggningen av skolan ska skjutas fram ett år. Detta för att man ska kunna göra de förberedelser som behövs för att kunna starta en friskola.

Det samlade budskapet fick Anna Ljungberg (M), vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden ta emot av de båda unga Varolaborna i entréhallen i stadshuset.

– Vi kommer att läsa det här och ta till oss informationen, sen kommer jag även att dela den med övriga ledamöter i nämnden, var Anna Ljungbergs första kommentar efter överlämningen.

Någon ytterligare kommentar om Varolabornas önskemål och hur det ska hanteras, kunde hon emellertid inte ge för stunden.

– Jag har inte läst avsiktsförklaringen ännu, så först måste jag göra det och se om det är ett ärende eller bara en information och kan därför inte svara på den frågan nu. Men alla ledamöter i nämnden kommer att få informationen, underströk Ljungberg.

Annons

Kommunalrådet Ulrica Johansson (C) var också med vid överlämningen. Hon underströk att det är alltid är positivt med ett engagemang från medborgarna.

Annons

– Vi är medborgarföreträdare så givetvis är vi positiva när medborgare är engagerade, sen måste vi alltid ta till oss allt från olika synvinklar när vi fattar beslut, var hennes kommentar.

Från skolgruppen var bland annat Roger Wilhelmsson på plats. Han hoppas givetvis att man ska få gehör för sin vädjan om en uppskjuten nedläggning av skolan.

– Vi behöver ha det här året för att kunna genomföra den här processen på det sätt som ska ske. Därför vill vi ha en förlängning av skolan i nuvarande form.

Exakt hur ortens invånare ska gå till väga för att starta en friskola kan Roger Wilhelmsson inte redogöra för nu, utan hänvisar till att det är ett arbete som ska göras under det kommande året.

– Det är för tidigt att säga hur det ska gå till, men vi vill undersöka möjligheterna för det finns ett starkt intresse och ett stort engagemang i hela bygden för en friskola.

Han menade också att det finns ekonomiska argument för den här begäran.

– Det finns ingen lönsamhet i att köra barnen till Värsås eller Skultorp. Vi har räknat på det och även presenterat vårt resultat för en delegation från kommunen.

– Det man kan se utifrån den är att det blir en ökad kostnad mot att ha skolan kvar och då vill vi att den ska vara det, säger Roger Wilhelmsson.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan