Annons

Annons

Annons

Insändare
Mariesjö som vetenskapsby och turistfångare

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

”I Skövde skulle till exempel Mariesjöområdet med Science Park Skövde kunna ha ett planetarium som en möjlighet till rymdupplevelser och astronomisk kunskap”, skriver Ulla-Britt Hagström (L) i en insändare .

Ett planetarium.

När stora bostadsområden planeras i Skövde saknas ibland något unikt som lockar till just det bostadsområdet. I Skövde skulle till exempel Mariesjöområdet med Science Park Skövde kunna ha ett planetarium som en möjlighet till rymdupplevelser och astronomisk kunskap. I närheten finns också Balthazar med upplevelser för barn och unga samt materialbiblioteket på Assar som ett av de ledande i världen.

Annons

Annons

Astronomi är ett av få vetenskapliga fält där amatörer fortfarande spelar en aktiv roll, framför allt inom upptäckt och observation av tillfälliga fenomen som bl a kometer. I Sverige finns ett 30-tal planetarier med olika inriktning t ex Innovatum Trollhättan och Navet Borås. Skövde behöver skapa mera attraktiviteter för att locka turister. Då måste vi tänka visionärt.

Planprogrammet utvecklas

Nu ges möjligheter att påverka planprogrammet för Mariesjö. Ett förslag till program beräknas finnas färdigt att ställas ut i maj för samråd. I ett sådant program presenteras visioner och mål inför framtiden. Planprogrammet för Mariesjö ska utgå från befintlig kvartersstruktur, grönområden, bebyggelse och verksamheter. Här finns Skövde Science Park och förväntas som kommunalråd Katarina Jonsson uttrycker sig bli ”ett Silicon Valley light”. Då jag besökte min son i Palo Alto stannade jag upp i Silicon Valley, dels framför garaget där den första HP-datorn byggdes, dels utanför Steve Jobs hus, medgrundare och VD för Apple, för att sedan åka vidare till FaceBook och Google.

San Fransisco

Höjdpunkten var Morrison Planetarium i San Fransisco byggt för upplevelser genom digital teknik. Ett sådant skulle passa och t o m vara möjligt i det vetenskapliga område som Mariesjö kommer att framstå som. Det är inrymt som en del av en byggnad med en kupol och en aula som ger möjlighet att känna sig som en del av rymden. Tanken med Mariesjö är ju att gestalta en stadsdel med egen identitet, friare arkitektur och höga hus. Och inte minst med högskolan tätt inpå, även om inte högskolan direkt kan jämföras med Stanford som viktig aktör för Silicon Valley.

Ulla-Britt Hagström (L)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan