Annons

Annons

Annons

KD-politikern i Skaraborg: ”Ska inte behöva skämmas för att prata med SD”

Text

Nu släpper Kristdemokraterna in både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna i värmen.

Skaraborgs kd-profil Conny Brännberg är positiv till det nya förhållningssättet.

– Man ska inte behöva skämmas för att prata med V och SD, säger Conny Brännberg (KD), politiker från Skaraborg.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor gick igår ut med beskedet att partiet kan tänka sig att diskutera enskilda sakfrågor med S, SD, V och MP.

LÄS MER: Krönika: ”Tala med Sverigedemokraterna”

Bakgrunden är det havererade samarbetet i Alliansen efter valet. Ett nytt läge har infunnit sig som partiet måste förhålla sig till.

Annons

– Som minoritet kan vi inte längre kan vara säkra på att få igenom vår politik. För att kunna göra breda överenskommelser måste sakfrågorna vara i centrum och då måste vi kunna prata med SD och V, säger Conny Brännberg, kd-politiker från Skövde med förtroendeuppdrag såväl i kommunen, regionen som nationellt.

Annons

Han funderade länge på om det skulle vara bra att för partiet att ta det här steget. Idag är han nöjd med att det blivit så. Allt handlar om att KD ska ha chans att leverera det partiets 410 000 väljare förväntar.

– Innan valet pratade vi block och allians. Nu säger Kristdemokraterna tre saker; vi står nära moderaterna, ser gärna samverkan med C och L men det nya är att vi vill samtala med alla partier i enskilda sakfrågor.

I praktiken sker detta på många håll på landet, betonar Brännberg.

– I Skåne och Kristianstad, där jag befinner mig just nu, är samarbete med SD en icke-fråga. Här sitter man ner och samtalar med varandra. På andra håll finns det en attityd att det är förbjudet att umgås och samtala med SD och V. SD har 1,1 miljoner väljare och många har reagerat och anser att det är märkligt att inte samtala med ett demokratiskt valt parti.

Conny Brännberg poängterar att det inte handlar om att det egna partiet ska kohandla eller låta sin politik påverkas av de andra partiernas politik.

– Ideologiskt står vi långt ifrån varandra, men när det gäller sakpolitiska frågor kan vi bli överens.

Pensionsfrågor och svensk utrikespolitik är exempel på frågor som kräver breda överenskommelser.

Annons

– En annan fråga som berör Skaraborg är klyftan mellan stad och land. SD är som vi måna om att bevara landsbygden och ta bort orättvisor som kan finnas mellan människor på landet och i staden.

Hur är det med frågor som rör invandring?

– Det är ett brett ämne med många olika frågor. En stor grundskillnad mellan oss och SD är synen på människor. Kristdemokraterna är beredd att gå längre i att ta hand om flyktingar men jag tror att det finns möjligheter att hitta gemensamma lösningar som fungerar för flera partier.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan