Annons

Annons

Annons

Annons

Skidåkning

Skidåkarna trotsade våren i 12-timmars

Text: 

Våren står för dörren men på Billingen var det 12-timmars på skidor som gällde under lördagen. 20 lag var anmälda och kämpade på för att åka så långt som möjligt

12-timmars på skidor körs på Billingen på lördagen. 20 lag är med och slåss om att köra så många varv som möjligt under tävlingstiden.

Annons

Annons

Magnus Larsson har ett enmansteam efter att ett antal tänkta lagkamrater har droppat av inför tävlingen.

Kim Andersson i arrangörsklubben IF Hagen konstaterar att det varit lite för dålig vinter vilket innebär att intresset för 12-timmars inte varit så stort som man hade hoppats.

Magnus Larsson i laget Volvo Powertrain Materialhantering vilar upp sig mellan två pass. På plats och stöttar är Max, Matilda och Axel Sudervys.

Annons

Annons

Annons

Annons

Vårkänslorna till trots. På Billingen är konstsnöspåren fortfarande åkbara. Det utnyttjar en tapper skara skidåkare på lördagen då de antagit utmaningen och deltar i IF Hagens 12-timmarstävling.

20 lag har hörsammat inbjudan och hade sina första deltagare på plats när starten gick klockan nio på morgonen. Därefter nöter lagmedlemmarna på i spåren fram till klockan 21 på kvällen för att köra ihop så många varv som möjligt fram till målgången. Förutsatt att alla anmälda kommer samlar tävlingen ett 100-tal åkare.

Slingan som körs är 2,8 kilometer lång och är anpassad så att de värsta backarna undviks. Detta för att så många som möjligt ska kunna vara med och åka.

En dryg timme efter starten berättar Kim Andersson från arrangörsklubben att man är glada att tävlingen kan köras, med tanke på att det varit väl vårlikt den senaste tiden.

– Vi hade väl hoppats på att det skulle blivit lite fler lag men vintern har varit lite för dålig. Det är många som tänker att det inte ska vara skidåkning nu, säger Kim.

– Innan det blev så varmt för några veckor sedan var det många som pratade om 12-timmars, men sen kom värmen och solen och då tappade man intresset. Men vi hoppas ändå att på att det kan växa framöver, tillägger han.

Annons

De deltagande lagen kommer främst från Skövde, men en konstellation från Lidköping är också på plats. Merparten av lagen har sex-sju åkare anmälda. Dessutom är två tvåmannalag samt tre enmanslag anmälda berättar Kim.

Ett av enmanslagen har namnet Fikanödiga. Bakom detta gömmer sig Magnus Larsson, som också är medlem i IF Hagen. När han tar en paus efter sin andra runda hinner han med en pratstund bredvid spåret.

– Vi hade ett lag från början. Sen droppade folk av efterhand av olika anledningar så det bara blev jag kvar men då tänkte jag att jag kör själv, så länge jag orkar, berättar Magnus.

Annons

Taktiken i det här läget är inte speciellt komplicerad konstaterar han.

– Jag kör några varv, sen tar jag en paus och sen kör jag några varv till. Så här långt är jag uppe i sju varv och har haft en paus på det. Det gick tungt från början, medger Magnus.

Med nederbörden hängande i luften är den åldrande snön grynig och blöt. Det är klister som gäller avseende fästvallan bekräftar Magnus, som beskriver föret som tungt.

– Jag tänker att jag kör slut på vallningen på skidorna, sen ger jag upp. Roligare än så är det inte i dag, säger han med ett leende.

En bit från växlingsplatsen står en annan Magnus Larsson och vilar sig i skydd av ett partytält efter att ha klarat av sitt första pass. Han ingår i laget Materialhanteringen Volvo Powertrain, som har sju åkare med totalt.

– Vi anmälde oss ganska tidigt, sen har det svajat lite med medlemmarna under resans gång. Några hade nog hoppats att det inte hade blivit av, säger Magnus.

Själv gick han ut som första man och körde inledningsvis fem varv på en timme innan han blev avbytt av sin lagkollega. Därefter är planen att de båda ska köra ytterligare varsitt pass innan nästa åkare får ta vid.

Annons

– Ingen av de andra har kommit än. Någon har sagt att han ska komma vid 11-tiden, sen hoppas vi att de övriga droppar in vart eftersom, konstaterar Magnus, i väntan på nästa omgång.

När de tolv timmarna var avklarade kl 21 på kvällen stod det klart att laget Lundell i Hagen med sina 70 varv hade vunnit tävlingen. I laget ingick Richard Nordlöf, Kim Andersson, Andreas Andersson, Erik Lundell, Andrew Lawrensson och Magnus Calestam. Totalt körde de 20 deltagande lagen 982 varv tillsammans, vilket motsvarar 295 mil.

Annons

Annons

Till toppen av sidan