Annons

Annons

Annons

Väring

Vildsvin bökar fram sopor ur gammal tipp

Text

Tippen utanför Väring var i bruk fram till tidigt 80-tal. Delar av den är fortfarande inte täckt och lockar nu till sig vildsvin som bökar bland de gamla soporna.

Den gamla tippen utanför Väring har inte använts sedan sent 70-, tidigt 80-tal, men är ännu inte helt täckt efter avslutad användning. Nu har vildsvinen hittat dit och bökat fram mängder av gamla sopor.

Den gamla soptippen i Väring ligger i ett skogsområde ett par kilometer sydost om samhället. Där har den legat länge och fungerade först som soptipp i dåvarande Binnebergs kommun. Därefter användes den även efter kommunsammanslagningen under 70-talet, innan kommunens sophantering centraliserades till Risängen.

Annons

Annons

Efter att verksamheten upphört började tippen täckas över. Arbetet slutfördes dock aldrig, utan delar av ytan har fortsatt varit öppen. Kommunen äger marken där tippen ligger och en bom vid infarten förhindrar obehöriga att komma in på området.

Givetvis har grannarna hela tiden varit medvetna om att tippen finns, men för den skull inte protesterat i någon stor utsträckning. Nu har dock Börje Reimertson reagerat. Detta efter att tippen i vinter har haft besök av fyrbenta gäster, som bökat omkring bland bråten.

– I förra veckan tog jag en promenad längs motionsspåret som löper förbi tippen och fick se att det varit vildsvin och rotat runt i de gamla soporna. Det måste ha skett någon gång under december-januari för jag har inte sett det förut, berättar Börje.

Han konstaterar vidare att det inte såg speciellt trevligt ut och att han därför bestämde sig för att skicka en fråga till Miljösamverkan Östra Skaraborg, för att höra vem som har ansvaret för tippen och dess täckning.

– Det borde finnas regler att förhålla sig till när det gäller sådana här anläggningar. Skulle hela ytan varit täckt på rätt sätt, hade de inte kommit åt soporna på det här sättet, påpekar Börje.

– Jag har alltid reagerat på att det inte varit slutfört tidigare, men efter att vildsvinen har varit där ser det ännu värre ut än vad det har gjort, tillägger han.

Annons

Han säger sig också veta att tippen i Väring inte är den enda nedlagda tippen i kommunen som ännu inte fått någon sluttäckning.

– Det finns fler sådana här platser i Skövde kommun, säger Börje Reimertson, utan att han för den skull vill avslöja var.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan