Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Vill riva upp beslut att stänga Varola skola

Text

Jonas Areskough ingår i Vreten och Varola intresseförening.

Föreningen har skrivit ett medborgarförslag till kommunen där man i första hand vill upphäva beslutet att stänga Varola skola.

– Hade inte den dåvarande ordföranden för nämnden, Orvar Eriksson (C), gått ut innan rekryteringen av nya lärare var klar, hade vi fått de lärare som behövdes för att bibehålla den kvaliteten som nämnden sa var främsta skälet till att man valde att lägga ner skolan, förklarar Jonas Areskough.

Han tycker att det var tjänstefel av ordföranden att i det känsliga läget gå ut med chockbeskedet att lägga ner skolan.

– Det var ett olyckligt uttalande vid helt fel tillfälle, tycker jag.

Areskough, och många andra ortsbor med honom, tycker också att nedläggningen rimmar illa med kommunens målsättning att hela Skövde ska vara levande, även landsbygden.

Annons

Annons

– I fallet med högstadiet i Södra Ryd agerade nämnden på nytt i samma stil. Här gick man ut med att högstadiet skulle stänga, två dagar innan skolvalsblanketterna gick ut. Då var redan valmöjligheten att välja högstadiet i Ryd borttaget. För mig låter det som en i förväg medveten strategi från nämndens sida, att göra det omöjligt att hinna titta på alternativa lösningar.

Jonas Areskough förklarar:

– Hade vi fått reda på att nämnden ville lägga ner Varola skola ett år i förväg, så hade vi hittat en lösning, det är jag säker på. Det känns inte rätt att spara in på barnen.

I medborgarförslaget står det bland annat: "Nedläggningen berör hundratals, barn, föräldrar och boende. Människor som valt att leva sina liv på en fridfull och levande landsbygd, människor som nu känner sig svikna och övergivna och som nu vädjar till sunt förnuft och ett respektfullt bemötande hos Skövdes politiker."

Jonas Areskough ser personligen nerläggningen som ett medvetet fulspel av barn- och utbildningsnämnden.

– Det vi gör nu, kan beskrivas som att gripa efter ett halmstrå. Det är precis vad vi gör och därför har vi lämnat in medborgarförslaget: Att i första hand häva nedläggningsbeslutet och i andra hand få mer tid på oss så att vi kan hitta alternativa sätt att driva skolan vidare.

Annons

I medborgarförslaget pekar man på skolans historiska betydelse för Varola och bygden. Den har sedan den byggdes på 1800-talet varit ett nav på orten.

Nu blir det fullmäktiges sak att ta ställning till medborgarförslaget.

Läs mer: Tungt besked för Varola

Läs mer: Varola skola läggs ner

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan