Annons

Annons

Annons

Perspektiv

S: ”Alliansen borde ha lyssnat på våra varningar”

Vattendomen för Hållsdammen innebär att Skövde kommun fick nej till uttag av mer vatten ur dammen. Nu beklagar socialdemokraterna att Alliansen inte lyssnat till deras varningsord.

Socialdemokraterna Johan Ask och Maria Hjärtqvist vid Hållsdammen på Billingen.

I och med Mark – och Miljödomstolens besked om att kommunen inte får ta ut den mängd vatten som krävs ur Hållsdammen för att förse de nya spåren och slalombacken med konstsnö så befinner vi oss i precis det kärva läge som vi hela tiden varnat för.

Annons

Billingeprojektet har från dag ett varit riskabelt med många osäkra faktorer, vattendomen är bara ett exempel. För att satsningen skall falla väl ut så krävs det också att hotellet uppfyller sina åtaganden med att renovera hotellrummen och tillskapa en kongresshall med 1200 sittplatser. I det avtal som undertecknats stipuleras det att parternas åtaganden skall genomföras växelvis inom en fyraårsperiod efter undertecknandet. Det innebär att det skall vara klart till juni 2021.

Annons

Flera av kommunens åtaganden är redan färdiga såsom de nya, 12 meter breda, skidspåren till en kostnad av ca 50 miljoner. Dessa riskerar ju dock nu att bli 12 meter breda promenadslingor eftersom vi inte vet hur de ska förses med snö, så här i efterhand kanske Alliansen i Skövde förstår vad vi menade när vi sa att saker gjordes i fel ordning. Backens planerade utbyggnad är ännu inte påbörjad och den tycks nu gå en mycket osäker framtid till mötes.

Vad gäller hotellets åtaganden har vi dock inte sett en tillstymmelse till aktivitet och de lär få lägga på en rem om de ska hinna inom de dryga 2 år som återstår av avtalstiden.

Även om vi under hela processen varit kritiska till tillvägagångssättet så har vi hela tiden hoppats att det skall lyckas, det är alltför mycket av Skövdebornas skattepengar som står på spel för att ägna sig åt fingerpekande eller skadeglädje. Vi har också hela tiden varit positiva till en utveckling av Billingens fritidsområde men vi hade hellre sett en något mer verklighetsförankrad och rimlig satsning och definitivt en som inte involverat vad som visat sig vara en oförmögen avtalspart.

Annons

Men nu står vi alltså här, med skidspår som vi inte vet hur vi ska förse med snö och utan påbörjad kongresshall. Vi kan inte annat än beklaga att Alliansen i Skövde inte lyssnade till de varningsord vi gång efter annan har framfört i debatten, det kan visa sig bli kostsamt för de som betalar kalaset – medborgarna i Skövde Kommun.

Johan Ask, Oppositionsråd (S)

Maria Hjärtqvist, ledamot Kommunstyrelsens arbetsutskott (S)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan